Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru populaţie și IMM-uri, însă la Botoşani valoarea creditelor a crescut

Instituţiile de credit au înăsprit standardele de creditare pentru populaţie, în primul trimestru din 2017 atât pe pentru creditele de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele ipotecare, potrivit sondajului privind creditarea realizat de Banca Naţionale a României. Cu toate acestea, valoarea creditelor cumpărate de botoşăneni este în creştere.

Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru populaţie și IMM-uri, însă la Botoşani valoarea creditelor a crescut

"Standardele de creditare s-au înăsprit moderat în T1/2017 atât pentru creditelor ipotecare, cât și pentru creditele de consum, această evoluție având la bază deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României", spune raportul BNR.

Pentru trimestrul II al anului 2017, instituțiile de credit participante la sondaj "prognozează o înăsprire marginală a standardelor pentru creditele destinate achiziţiei de locuințe și terenuri și o înăsprire semnificativă în cazul creditelor de consum", potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, potrivit raportărilor băncilor din zona euro, standardele de creditare aferente atât creditelor ipotecare, cât și creditelor de consum s-au relaxat în trimestrul T1/2017. "Previziunile pentru următorul trimestru arată că standardele de creditare pentru toate tipurile de credite destinate populației se vor menține constante", adaugă BNR în raportul citat.

La Botoşani, valoarea creditelor cumpărate de populaţie şi agenţi economici a ajuns în aprilie la 1.026,6 milioane de lei, în condiţiile în care în ianuarie, valoarea era de 976,4 milioane de lei. Botoşănenii au cumpărat, "pe persoană fizică", credite în valoare de 571,1 milioane de lei, din care 171,2 milioane de lei sunt credite pentru locuinţe.

În aprilie 2016, situaţia stătea astfel: valoarea totală a creditelor obţinute de la sucursalele botoşănene ale băncilor era de 930,3 milioane de lei, din care 517,6 milioane de lei reprezentau creditele accesate de gospodării.

Raportul mai arată că în primul trimestru din 2017, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
17

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
151

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
111

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...