Autoritatile romane, vinovate de criza pestei porcine si pierderile uriase?

Autoritatile romane, vinovate de criza pestei porcine si pierderile uriase?

Din cauza ca n-a respectat la timp recomandarile Comisiei Europene privind prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA), statul roman nu reuseste acum sa impiedice raspandirea bolii. Astfel - in ciuda faptului ca a sacrificat deja preventiv, in doar 2 luni, peste 1% din numarul total de porci din tara - pesta continua sa se extinda.

Disperati, fermierii se gandesc deja sa renunte la cresterea acestor animale. Iar asta ar insemna ca, in curand, s-ar putea sa nu mai gasim in galantare decat carne de porc din import, mai scumpa si poate chiar de o calitate mai slaba decat cea de la noi, arata ziare.com.

Virusul pestei porcine africane - originar de pe Continentul Negru, din Kenya - a ajuns in Europa in urma cu circa sase decenii. Primele cazuri s-au raportat in 1957 in Portugalia. Apoi, s-au semnalat altele in Spania, in Italia (in zona Sardiniei) si in alte si alte state.

Pesta porcina africana nu se transmite la om. Este, in schimb, incurabila si foarte contagioasa, la porc. Un singur animal infectat cu PPA poate transmite virusul tuturor porcilor cu care vine in contact, imbolnavindu-i mortal.

In consecinta, pentru a preveni decimarea efectivelor de porci din ferme si gospodarii, autoritatile UE au adoptat strategii de prevenire si de combatere a pestei porcine africane. Cum masurile au functionat, la inceput, doar in parte, s-au pus la punct metode tot mai precise si mai eficiente de a izola boala.

In Romania, PPA a fost pentru prima depistata abia in urma cu un an. Mai exact, in august 2017, a fost diagnosticat cu PPA un porc dintr-o gospodarie de la Satu Mare, din apropierea granitei cu Ucraina. Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reusit atunci sa tina situatia sub control.

Cu toate astea, tot anul trecut, la scurt timp dupa confirmarea existentei pestei porcine in Romania, Comisia Europeana a dat publicitatii un raport in care evidentia faptul ca statul roman nu ia toate masurile necesare pentru a impiedica raspandirea bolii.

Spre exemplu, in raport se arata ca Romania nu a luat masurile necesare pentru limitarea numarului de mistreti, desi acestia transmit pesta. In plus, analizele pentru depistarea bolii nu se realizau in timp util, iar transportul porcilor domestici - care fac si transmit des boala - nu era urmarit corespunzator.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
57

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
103

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
135

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...