În cursul lunii aprilie 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat 10.765 de controale în unităţile din sectorul produselor alimentare de origine nonanimală şi au acordat 214 amenzi în valoare de 1.119.820 de lei.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii, informează ANSVSA.
În Botoșanil sancțiunile au ajuns la 40.000 de lei si au fost acordate pentru desfăşurare activitate în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, etichetare necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare.
În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe şi se va urmări prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor.