ATENȚIE! Proprietarul poate fi executat silit pentru restanțele chiriașului la întreținere

ATENȚIE! Proprietarul poate fi executat silit pentru restanțele chiriașului la întreținere

   Foto: Adevarul

Cel care trebuie să plătească lunar cheltuielile la asociația de proprietari este proprietarul locuinței, potrivit Legii asociațiilor de proprietari. Dacă se fac restanțe, el este cel care va putea fi chemat în fața unei instanțe pentru a fi obligat la plata lor, ajungându-se chiar până la o executare silită. Din păcate, este comun printre cei care au probleme cu chiriașii ca aceștia din urmă să facă restanțe la întreținere, iar proprietarii nu pot să recupereze acele sume de bani de la ei decât dacă îi reclamă în justiție, dacă de bunăvoie nu se poate. Un minim de diligență pe care poate să-l aibă proprietarul este să facă un contract de închiriere măcar.

Chiriașul pleacă din apartament (sau rămâne chiar abuziv) fără să plătească întreținerea. Proprietarul se trezește că, la avizierul din bloc, în dreptul apartamentului său s-au strâns restanțe măricele. E probabil una dintre cele mai frecvente probleme ale celor care-și închiriază locuințele. În forumul avocatnet.ro, cel puțin, din cinci întrebări legate de chiriași, trei includ și problema restanțelor la întreținere acumulte de chiriași.

Desigur, dacă am vorbi de sume lunare care sunt cam aceleași mereu, proprietarul ar putea să le înglobeze direct în chirie și să le plătească el, ca să fie mai sigur. Dar nu vorbim de cheltuieli care sunt mereu aceleași, în cele mai multe cazuri, iar un chiriaș ar putea să refuze să i se facă o astfel de aproximare, insistând că el nu consumă atât cât îi propune proprietarul să plătească.

În fapt, întreținerea e plătită mai mereu de către chiriaș, dar în numele proprietarului. Conform Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cel care e obligat la plata cheltuielilor de întreținere este proprietarul, iar nu chiriașul său. Din perspectiva asta, asociației de proprietari îi e indiferent că apartamentul e închiriat sau nu. Suma de bani trebuie plătită oricum ar fi.

"Asociația de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit", scrie în lege. Așadar, dacă acea cotă de întreținere nu e plătită, în 90 de zile de la scadență, asociația poate să îl dea în judecată pe proprietar să le plătească.

Ca să nu mai spunem că, pentru fiecare întârziere, asociația poate percepe penalități, așa cum scrie în lege (penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depășește termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat).

Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de proprietarul vizat, poate fi pusă în executare prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă, conform legii. Asta înseamnă că asociația poate cere inclusiv executarea silită a imobilului datornicului.

Desigur, asta nu înseamnă că asociația nu ar putea să-i cheme în judecată pe amândoi - atât pe proprietar, cât și pe chiriaș. Cum, de asemenea, nu înseamnă că proprietarul care a fost dat în judecată și obligat să plătească acele cheltuieli va rămâne 100% cu gaura în bugetul său.

Proprietarul va putea să-l cheme și el în justiție pe chiriaș și să ceară să-i dea banii pe care i-a plătit asociației, eventual și despăgubiri. Desigur, dacă respectivii chiriași sunt încă în locuință, proprietarul are tot dreptul să rezilieze contractul cu aceștia, conform Codului civil. Citeste continuarea pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cum va fi vremea in urmatoarele luni - prognoza meteo pana in aprilie!

astăzi, 14:40
104

In urmatoarele luni, vremea nu va oferi surprize prea mari, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie pentru perioada februarie-aprilie.In februarie, meteorologii anunta ca tempe...

Constipatia poate indica o afectiune mai grava?

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
941

Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani.Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in ex...

Grupuri de manifestanti din tara au ajuns la Bucuresti pentru a participa la protest!

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
292

Numeroase grupuri de manifestanti din tara au ajuns sambata la Bucuresti pentru a participa la protestul "Romania spune nu coruptiei. Toti pentru justitie", programat incepand cu ora 18:00 i...