Atenție! De luna asta, angajatorii sunt obligați să plătească CAS pentru zilieri

Atenție! De luna asta, angajatorii sunt obligați să plătească CAS pentru zilieri
Începând cu veniturile aferente lunii mai 2019, firmele și antreprenorii independenți care folosesc zilieri sunt obligați să achite pentru aceștia contribuția la pensii (CAS), conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Până acum, cei care folosesc zilieri datorau la stat numai impozit pe venitul acestora, iar CAS putea fi achitată opțional de către lucrătorii sezonieri. Asta va duce la creșterea costurilor cu zilierii, dacă beneficiarii de lucrări majorează remunerația brută astfel încât să acopere CAS-ul și remunerația netă să rămână la fel cât este acum.
 
 
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 aprilie 2019. Deși actul se aplică deja, obligația achitării CAS-ului pentru zilieri se aplică abia începând cu veniturile aferente lunii mai 2019.
 
Concret, firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care folosesc zilieri trebuie să achite CAS pentru ei. Ceea ce va însemna, de principiu, costuri majorate pentru angajatori, deși acest lucru nu este obligatoriu.
 
„Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii”, scrie în ordonanța de urgență amintită.
 
Practic, calculul, declararea și plata CAS pentru zilieri este obligația angajatorului. În momentul de față, CAS are o cotă de 25%, care se aplică, începând cu veniturile lunii mai 2019, remunerației brute a zilierilor.
 
În plus, în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale, Guvernul a mai stabilit ca angajatorii să acopere cheltuielile pentru îngrijirile medicale, indiferent dacă ei sunt de vină sau nu pentru ele. Această prevedere se aplică deja de la data de 19 aprilie 2019.
 
Până acum, angajatorii datorau la stat pentru zilieri numai impozitul pe venit, fiind scutiți de contribuțiile sociale. Însă zilierii se puteau asigura opțional, pe cont propriu, în sistemul public de pensii.
 
Astfel, începând cu veniturile aferente lunii mai 2019, costurile cu zilierii vor fi majorate semnificativ, dacă angajatorii cresc remunerațiile brute pentru a acoperi CAS-ul și a păstra remunerațiile nete la nivelul de până ieri. Totuși, angajatorii nu sunt obligați să crească remunerațiile brute, astfel că există riscul ca unii să prefere să diminueze remunerațiile nete cu suma pentru CAS. 

Sursa: avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
9

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
88

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
933

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....