Apelul oierilor către retaileri: Vindeți miei românești, nu carne din afară, aproape expirată!

Apelul oierilor către retaileri: Vindeți miei românești, nu carne din afară, aproape expirată!

Crescătorii de ovine fac un apel comun către marile rețele comerciale! Fermierii români le cer retailerilor să nu îi saboteze în preajma sărbătorilor pascale. Astfel, prin intermediul Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Ovine, Bovine și Porcine din România (ACEBOP), fermierii le solicită rețelelor de distribuție sa vândă miei românești!

”Carnea noastră este mult mai proaspătă și mai gustoasă decât cea din alte state membre. Excedentul de miei din acest an nu justifică achizițiile intracomunitare”, arată președintele ACEBOP, dr. Mary Pană, potrivit Agrointel.ro.

Liderul organizației de fermieri arată că există o legislație europeană permisibilă care permite tot felul de ”jocuri” menite să crească profiturile în detrimentul calității cărnii vândute consumatorului român. ”Se achiziționează carne din exterior în ultimele zile de valabilitate, se tranșează aici și se adaugă un alt termen de valabilitate – 7-10 zile, după caz și formă de ambalare. Carnea își pierde savoarea și poate deveni, în unele cazuri, un risc pentru consumator”, subliniază Mary Pană.

”Solicităm, asa cum o facem de ani de zile, să se pastreze termenul de valabilitate inițial, să nu mai fie păcălit consumatorul cu marfă externă. În același timp și consumatorul să caute să se informeze mai bine asupra cărnii, să nu vadă doar prețul”, este apelul ACEBOP.

Fermierii subliniază: ”CARNEA ROMÂNEASCĂ de oaie este în topul preferințelor statelor din ORIENTUL MIJLOCIU, state care au de mulți ani o cultură a cărnii de ovine de calitate – OVINELE DIN ROMÂNIA sunt crescute pe pășuni naturale, cu dragoste. Carnea noastră este mai scumpă pentru că este proaspătă, animalele sunt crescute în condiții deosebite și alocăm un timp mai mare. ANIMALELE SUNT CRESCUTE LIBER, NESTRESATE, NU CUNOSC SPAȚIILE INCHISE”, se arată în comunicarea ACEBOP remisă Agrointeligența.

Referitor la prețul cărnii de miel înainte de Paște, ACEBOP arată că din ultimele discuții avute cu fermierii, prețul se va menține în jurul valorii de 14 lei/kg, în viu. ”Carnea de miel, aflată la mare căutare cu ocazia sărbătorilor pascale, poate fi dăunătoare pentru sănătate dacă mielul nu are minimum 10-15 kilograme – ideal 20 kg în viu, cel puțin două-trei luni de la fătare. Cumpărați carne de miel din spații controlate veterinar!”, este sfatul fermierilor pentru românii care cumpără mielul în viu sau în carcasă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O oală uitată la foc a băgat spaima în locatarii unui bloc din municipiul Botoșani. Au intervenit pompierii

Miercuri, 16 Octombrie 2019
282

Pompierii din Botoșani au fost solicitați, miercuri dimineață, pentru a interveni pe strada Primăverii, în apropiere de Școala nr. 17. Incidentul a fost semnalat de către un locuitor, car...

Uvertura Mall va găzdui Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. 401 posturi sunt disponibile

Miercuri, 16 Octombrie 2019
424

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoșani va organiza Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți din acest an, în data de 18 octombrie a.c., începând cu...

Bărbat din Stăuceni, arestat pentru furt calificat

Miercuri, 16 Octombrie 2019
258

Marți, 15 octombrie a.c., instanţa de judecată şi-a însuşit propunerea organelor judiciare şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a unui bărbat de 39 de ani, d...