Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de ITM în luna februarie. Cea mai mare sancțiune, pentru muncă nedeclarată

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de ITM în luna februarie. Cea mai mare sancțiune, pentru muncă nedeclarată

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani,  în cadrul  domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă, Control Relaţii de Muncă, Control Muncă Nedeclarată în cursul lunii februarie este de 38.500  lei.

În cursul lunii februarie a acestui an, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate controale la un număr de 89 angajatori, cu un număr de 1470 salariaţi, dintre care 682 femei şi un minor. Au fost  sanctionaţi cinci angajatori, au fost dispuse 185 de măsuri, au fost aplicate șapte sancţiuni contravenţionale, din care patru avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 27.500 lei.

A fost  depistatată o persoană desfăşurând muncă nedeclarată, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 lei.

Au mai fost aplicate sancţiuni pentru :

- încălcarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă,

- nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor în format electronic.

Totodată, în perioada menționată, în cadrul domeniului  Securitate şi Sănătate în Muncă s-au desfăşurat următoarele activităţi:

- au fost efectuate  controale la 65 agenţi economici, fiind constatate 181 neconformităţi  şi au  fost  dispuse 186 măsuri. Au fost aplicate 181 sancţiuni contravenţionale, dintre care 179 avertismente şi 2 amenzi  în valoare de 11.000 lei.

- trei evenimente  au fost  comunicate  în  această   lună  de  către  angajatori  către ITM;

- un eveniment a fost cercetat de către angajator şi avizat de către ITM;

- au fost înregistrate două persoane accidentate, în accidente de muncă din care unul soldat  cu incapacitate temporară şi un deces.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională; neinstruirea lucrătorilor la angajare; lipsa planul de prevenire şi protecţie; neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic; nu erau întocmite instrucţiunile proprii; lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor; angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, potrivit unui comunicat al ITM Botoșani.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
23

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
16

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
31

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...