Afaceriștii botoșăneni s-au plâns ministrului Finanțelor de abuzurile la care sunt supuși! "Se dorește distrugerea..."

Afaceriștii botoșăneni s-au plâns ministrului Finanțelor de abuzurile la care sunt supuși! "Se dorește distrugerea..."

În cadrul întâlnirii de luni cu ministrul Finanțelor, Anca Dragu, prezent la Botoșani, o parte dintre agenții economici locali au luat cuvântul și au ținut să aducă în atenția oficialului guvernamental, dar și a vicepreședintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Doru Dudaș, abuzurile la care ar fi fost supuși din partea inspectorilor Antifraudă.

Reprezentantul unui grup de firme care activează în industria cărnii, Samcom As SRL, a reclamat faptul că sunt bombardați cu controale din partea celor de la Antifraudă, controale în urma cărora li se impută tot felul de nereguli, deși controalele fiscale nu au evidențiat prejudicii. 

"Una din companii are control fiscal făcut pentru o anumită perioadă, are rambursări de TVA, și după aceste rambursări și un control fiscal, am avut un control de la Antifraudă terminat cu un proces verbal cu sume estimate destul de mari. Aș vrea să întreb care mai este poziția noastră ca agent economic, atâta timp cât partea fiscală și partea de control fiscal ne acordă încredere, după toate aceste lucruri vine Antifrauda cu blocări de conturi, cu măsuri asiguratorii. Ne aflăm în imposibilitatea să ne achităm furnizorii, angajații. Noi ca agenți economici pe cine să mai credem pentru că suntem dezorientați", a spus reprezentantul companiei respective.

Vicepreședintele ANAF i-a dat dreptate și a recunoscut că există o necorelare în ceea ce privește activitatea organelor de control.  

"Aveți perfectă dreptate, avem o problemă aici în a asigura o sincronizare și o vedere comună între cele două tipuri de control pe care ANAF le desfășoară, controlul antifraudă și controlul fiscal, în speță controlul fiscal pe rambursările de TVA. Nu știm exact care este situația dvs., dar ne putem documenta. Pe legislația actuală, colegii noștri de la Antifraudă care desfășoară activitatea strict pe bază de analize de risc și informații provenite de la orice structuri ale statului este posibil să aibă informații altele decât ceea ce rezulta din documentele pe care cei de la control le-au verificat, și să fie niște informații suplimentare care să vizeze realitatea unor operațiuni economice. Dacă măsurile asiguratorii au fost instituite există posibilitatea atacării lor în instanță", a specificat Doru Dudaș.

Agentul economic care a ridicat problema abuzurilor celor de la Antifraudă a spus că a urmat calea legală și când a avut câștig de cauză s-a trezit cu noi controale și noi imputări.

"Am făcut lucrul acesta și am reușit să ridicăm aceste măsuri asiguratorii, am avut un alt control pe aceeași perioadă, ni s-au pus alte sume ca să nu putem să ridicăm măsurile asiguratorii. Este o luptă pe care o ducem de trei ani, sunt oameni pe care îi avem angajați și se vede clar că ceea ce se dorește este doar distrugerea mediului de afaceri, eu așa îl consider și așa văd, pentru că este ceva repetitiv.  Am peste 90 de controale, suntem din 2003 pe piață, la ultimul control am fost întrebați de ce am făcut aceste firme, oare am făcut o firmă din 2003 ca în 2016 să țepuiesc statul? Abuzurile la care suntem supuși în timpul controalelor, modul cum suntem tratați din start ca niște infractori, noi muncim de dimineață până seara, nu avem sărbători...", a mai spus reprezentantul companiei din industria cărnii. 

Acesta a adus în atenție și o altă practică pe care o consideră nedreaptă.

"Suntem acuzați că furnizorii furnizorilor furnizorilor noștri, chiar așa este speța, au avut niște operațiuni ireale, nu pot răspunde eu ca agent pentru al patrulea furnizor al furnizorului meu. Ni se impută că la câțiva ani după ce au fost făcute controalele firmele respective nu mai funcționează la sediul lor, eu nu pot să fac poliție economică, eu trebuie să îmi fac activitatea mea de agent economic, nu ține de noi. Când solicităm să ni se ridice pe drept măsurile asiguratorii suntem supuși altori controale și tot continuă așa", a mai spus agentul economic, a cărui intervenție a fost aplaudată de ceilalți afaceriști.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Camion cu mobilă răsturnat pe drumul Botoșani-Săveni! - FOTO

astăzi, 08:46
1253

Accident produs pe drumul Botoșani-Săveni, soldat cu pagube materiale! S-a petrecut duminică dimineață, între localitățile Săveni și Ungureni, unde un camion care transporta mobilă s-a...

Județul Botoșani, sub Cod portocaliu de GER!

astăzi, 07:38
2250

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare cod portocaliu de ger, care vizează Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea şi care intr...

IPS Bartolomeu ANANIA: Duminica Ortodoxiei - VIDEO

astăzi, 07:09
119

Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruintei Ortodoxiei este sarbatorita in prima duminica a Postului Mare. Instituita in secolul al IX-lea, aceasta sarbatoare este inchinata biruintei dreptei credinte ...