Ziua europeană a limbilor, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoșani! FOTO

Ziua europeană a limbilor, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoșani! FOTO
În perioada 24-28 septembrie, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoșani s-au desfășurat mai multe activități dedicate Zilei europene a limbilor.

Această zi celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învățarea limbilor străine pe toată durata vieții. Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei bogății lingvistice și a importanței plurilingvismului, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat în anul 2001, inițiativa Anului european al limbilor.

"În acest context, scopul activităților noastre a fost acela de a atrage atenția elevilor asupra importanței învățarii limbilor străine și sensibilizării cu privire la exsitența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor. Programul manifestărilor a cuprins documentarea, descoperirea dirijată a unor informații importante, realizarea de afișe, pregătirea unor materiale în format tipărit și electronic, a unor fly-ere, ecusoane, postere și prezentări ppn", a precizat, într-un comunicat remis Ştiri Botoşani, pr.prof.dr. Daniel Dascălu, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoșani.

Activitatea s-a finalizat cu o manifestare amplă, la care au participat toți elevii și profesorii școlii, în cursul zilei de astăzi, 28 septembrie 2015. Aceasta a început cu rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în 5 limbi, apoi a fost realizat vernisajul expoziției de afișe tematice, a fost prezentată Harta europeană a limbilor, pe care elevii au marcat regiunile în care se vorbesc anumite limbi de circulație internațională, precum și limbile minoritare sau regionale. De asemenea, elevii au prezentat un elogiu limbilor străine, curiozități lingvistice și informații utile, mesajul central fiind acela de a încuraja studierea și vorbirea mai multor limbi străine, cu accent pe cele studiate în liceul nostru: engleza, franceza, greaca și latina.

"În contextul acesta a fost evocată și personalitatea marelui cărturar, Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul (+1716), vorbitor de mai multe limbi străine, care a introdus pentru prima dată limba română în cultul bisericii și care a susținut prin traduceri și tipărituri în mai multe limbi străine (greacă, slavonă, arabă) și celelalte biserici ortodoxe surori. Această personalitate a culturii române reprezintă dovada vie a disponibilității românilor de a deprinde și susține dezvoltarea firească a limbii române, dar și a Bisericii Ortodoxe Române de a ajuta celelalte biserici ortodoxe, pentru care credința este cel mai puternic liant, limbile naționale nereprezentând o piedică în calea frățietății", a arătat, în încheierea comunicatului, pr.prof.dr. Daniel Dascălu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii din Botoșani, încurajați să urmeze o carieră în cadrul Forțelor Aeriene Române!

astăzi, 18:15
171

Forţele Aeriene Române organizează campania de promovare a carierei militare, vineri, 23 martie 2018, la Colegiul Național "A.T. Laurian" din Botoșani, în intervalul orar 12....

Porumbei cu idei de Ziua Francofoniei, la Botoșani! FOTO, VIDEO

astăzi, 17:57
48

Câteva sute de porumbei de hârtie au poposit ieri, la manifestarea de Ziua Francofoniei, oferită de Centrul Europe Direct Botoșani la Uvertura Mall, în compania a două școli gimn...

Parfumul de lavandă botoșănean! FOTO

astăzi, 17:11
330

În luna mai a anului 2014, doi tineri, Emanuela și Andreas Holercă, au investit inițial 5.000 de euro în plantarea unui număr de 14.500 butaşi de Lavandula angustifolia Blue Scent, pe...