Zilele Nordului 2016: Un festival care construieşte prin oameni! FOTO, VIDEO

Zilele Nordului 2016: Un festival care construieşte prin oameni! FOTO, VIDEO
Pentru prima oară de la înființare, festivalul Zilele Nordului va găzdui activități în trei țări. Zece comunități locale din România, Ucraina și Republica Moldova vor fi gazdele celor peste 50 de evenimente culturale propuse de organizatori pentru perioada 25-28 august 2016.

"Impactul primelor două ediții în comunitatea dărăbăneană, unde am inspirat înființarea de organizații culturale și de noi evenimente, ba chiar și anumite schimbări de atitudine față de actul cultural din partea cetățenilor și a administrației, ne motivează să mergem mai departe. Ne dorim ca festivalul să activeze tot mai multe comunități din regiunea de Nord și suntem pregătiți pentru asta. Ne bucură entuziasmul cu care tot mai multe comunități locale, prin vocile cetățenilor sau ale administrației, ne invită să le includem în programele noastre", declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, organizatoare a festivalului.

Primii artiști confirmați: trupa Blazzaj și Sorin Onișor, fotograful satului românesc

Organizatorii au anunțat și primul nume important dintre cele care vor concerta în deja celebra Poiană Teioasa: timișorenii de la Blazzaj. Trupa s-a constituit in 1998, iar numele ei provine din combinarea cuvintelor "blazare" și "jazz". Cu o culoare proprie, cu un show incendiar, cu un jazz foarte ritmat, cu texte mușcătoare, sarcastice, "Blazzaj" a cucerit publicul din întreaga țară.
 
Sorin Onișor, cunoscut ca fotograful satului românesc, vine și el la Zilele Nordului. Reputatul fotograf, cu un portofoliu impresionant de premii și expoziții în țară și în străinătate, va susține un workshop de fotografie și își va vernisa o expoziție. Fotografi din toată țara sunt așteptați să participe la cele două evenimente.



"În această vară ne vom bucura de prezența la festival a 30 de artiști din România, Ucraina și Republica Moldova. Vom avea 15 concerte, dar și expoziții de arte vizuale, performance-uri, lansări de carte, excursii ghidate și, pentru prima dată, o conferință de educație. Numele celorlalți invitați ai festivalului vor fi dezvăluite în perioada următoare", spune Ștefan Teișanu.

Maratonul de mountain-bike Nordul Moldovei, inclus în agenda festivalului

O premieră importantă a ediției din acest an a Zilelor Nordului este includerea în program a activităților sportive. Dintre acestea, cea mai importantă este un maraton de mountain-bike. Inițiat de Bogdan Lefter și Valeriu Catargiu, Maratonul Nordul Moldovei a adunat până în prezent cinci ediții. Începând cu anul 2016, Maratonul trece în grija Asociației Nord, care îl integrează în festivalul Zilele Nordului.

"Așteptăm circa 200 de participanți din toată țara la Maraton, care se va desfășura în Lunca Prutului, pe o distanță de 70 de kilometri. Ne bucurăm de entuziasmul și sprijinul Primăriei și Consiliului Local Păltiniș, această comună urmând a găzdui cea mai mare parte a traseului. Intenția noastră a fost să aducem această competiție, deja tradițională, în cel mai nordic punct al României, Horodiștea, pentru a arăta lumii că localitatea nu e numai o curiozitate din cărțile de geografie, ci și un loc cu mare potențial turistic", aflăm de la Alex Teioșanu, și el fondator al Asociației Nord și coordonator al activităților sportive din cadrul Zilelor Nordului.

"Vom anunța în curând detaliile altor două competiții sportive pe care le pregătim: un turneu de tenis și o competiție de alergare. Asemenea muzicii și artelor în general, sportul aduce oamenii laolaltă. Ne bucurăm că putem include în agenda festivalului și activități sportive", ne spune Alex Teioșanu, cunoscut pentru pasiunea lui pentru sport. Este unul dintre cei mai buni tenismeni în circuitul de tenis amator al României, iar în 2015 a alergat la Maratonul Internațional de la Paris pentru a strânge fonduri pentru salvarea Casei Enescu de la Mihăileni.

Cauza anului: Școala Populară de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți

După ce în anii anteriori la Zilele Nordului au fost aduse în atenție și susținute financiar, prin donațiile comunității, obiective de patrimoniu ca Muzeul Nordului, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare și Casa Enescu de la Mihăileni, pentru 2016 Asociația Nord se concentrează pe susținerea activității Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, implementat de Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți. La Școala Populară de Artă și Civilizație Românească Cernăuți s-au strâns, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Problemele financiare au început să apară însă repede, iar echipa inimoasă de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii.

Mai multe informații despre programul festivalului, despre modalitățile de susținere a Școlii de la Cernăuți și despre procedura de înscriere la maratonul de mountain-bike se găsesc pe www.zilelenordului.ro.

Despre Asociația Nord

Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere.

Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Ediția din 2015 a festivalului a reunit 9000 de participanți, dintre care 500 de turiști, și a reușit mobilizarea unor donații în valoare de 5000 de euro pentru Casa Enescu de la Mihăileni și Muzeul Nordului de la Darabani.

Partenerii oficiali ai Zilelor Nordului 2016 sunt BCR și Bergenbier. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Darabani.

(comunicat de presa)







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
29

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
499

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....

Razii cu mascați în trei zone ”fierbinți” din Botoșani, au fost instituite și filtre rutiere!

astăzi, 09:47
101

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Serviciului Rutier, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi au acționa...