ZILELE FILMULUI ROMÂNESC, la Botoşani şi în 2012!

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC, la Botoşani şi în 2012!
Pe 30 şi 31 mai, ajung la Botoşani cele mai noi filme documentare românești! Iniţiativă a casei de distribuţie Voodoo Films, condusă de Cristian Mungiu, Zilele Filmului Românesc (ZFR) este un eveniment care se adresează publicului larg şi constă în proiecţii ale celor mai noi producţii cinematografice româneşti.

Principalul obiectiv al evenimentului "Zilele Filmului Românesc" este promovarea la nivelul întregii ţări a producţiilor autohtone recente, facilitarea accesului publicului din oraşele fără săli de cinema la cele mai noi producţii româneşti, creşterea notorietăţii filmelor româneşti prin crearea de evenimente locale si creşterea notorietăţii filmelor documentare româneşti la nivel de ţară.

În urma succesului în rândul publicului al celor două ediţii de până acum, organizatorii îşi propun continuarea seriei de evenimente şi în anul 2012, urmând ca de această dată să oferim publicului ocazia inedită a vizionării unor filme documentare recente care, în mod normal au şanse foarte mici de a fi prezentate în oraşele de provincie.

În ultimul timp s-a constatat o creştere a interesului publicului faţă de filmele de gen, fapt confirmat şi de succesul de care s-au bucurat mai multe evenimente sau festivaluri, ocazii care au facilitat accesul publicului larg la vizionarea unor astfel de producţii.

La fel ca în ediţiile anterioare a ZFR, proiecţiile vor fi organizate  în parteneriat cu primăriile oraşelor gazdă  în săli de teatru, săli ale Caselor de Cultură, săli de cinema (acolo unde există încă), spaţii alternative, iar accesul publicului va ramâne în continuare liber.

Selecţia filmelor documentare pentru Botoşani cuprinde cele mai recente producţii româneşti de gen:

"Off the beaten track"
 
Regia: Dieter Auner; Producător: Ikandi Productions; Ţara: Irlanda, 2011; Co-producător: Mobra Films; Durata: 87 minute

Filmările au avut loc în totalitate în România pe parcursul a doi ani, filmul fiind realizat în co-producţie Irlanda/ România. Filmul prezintă viaţa lui Nicu şi a familiei sale de ciobani din Nordul Transilvaniei, a căror obiceiuri tind să se desprindă pe zi ce trece de valorile tradiţionale, înlocuite acum de valorile unei lumi aflate într-o permanentă schimbare.

Profundele transformări suferite de Europa de Vest în timpul ultimului secol – schimbări ale percepţiei, aşteptărilor şi sensibilităţii – par să atingă şi satul Petis. Oieritul a asigurat o integritate de durată a spiritului locului, dar oare cât timp se va mai întâmpla asta? Off the beaten track este o cronică a acestei lumi neschimbate de secole, şi care, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, cunoaşte numeroase modificări.

"Crulic – Drumul spre dincolo"
 
Regia:  Anca Damian; Producător: Aparte Film; Ţara: România, 2011; Durata: 73 minute

Filmul Ancăi Damian, Crulic - drumul spre dincolo este un pas important pentru industria de film de animaţie autohtonă. Tehnicile de animaţie, realizate prin desen, pictură, stop-motion sau colaj, au fost create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Raluca Popa, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, Dan Panaitescu si Dragos Stefan. Filmul este un documentar animat care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. Filmul este narat de vocea actorului Vlad Ivanov, perspectiva fiind cea a victimei.

Premii: Menţiune specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, 2011.

"Şcoala noastră/ Our school"
 
Regia:  Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma; Producător: Sat Mic Film; Ţara: România, SUA, Elveţia, 2011; Durata: 95 minute.

Fimul prezintă viaţa lui Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, care sunt parte dintr-una din primele inţiative de desegregare şcolară din România. Pe durata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie dar şi luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neaşteptat şi revoltător. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei, şi dificultăţile din invaţământ, dar bine ancorat în ritmurile hipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, şi o meditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi.

Premii: Marele Premiu al Juriului pentru cel mai bun documentar american la SILVERDOCS 2011. Festivaluri: Tribeca Film Festival, SILVERDOCS, Transylvania International Film Festival, Visions du Reel, Thessaloniki DokFest, One World Prague. DokuFest Kosovo, EIDF South Korea, Camden International Film Festival, DokLeipzig, Verzio Budapest, United Nations Association Film Festival, Guth Gafa, One World Slovakia.


Programul proiectiilor


Botoșani: 30 si 31 mai 2012
Sala: Cinema Unirea

30 mai 2012

Ora 13.00 – "Off the beaten track"
Ora 15.00 – "Şcoala noastră/ Our school"
 
31 mai 2012


Ora 13.00 – "Crulic – Drumul spre dincolo"
Ora 15.00 – "Şcoala noastră/ Our school" 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
3

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
117

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
60

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...