Zilele Eminescu la Botosani, 14-15 ianuarie 2009!

Zilele Eminescu la Botosani, 14-15 ianuarie 2009!

 Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850, Botosani - 15 iunie 1889, Bucuresti)  

Programul Zilelor Eminescu, editia XL-a, program concentrat in mod special pe acordarea Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, editia a XVIII-a, si nominalizatii la Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia si Opera Prima. Gala de decernare a Premiului National de Poezie Mihai Eminescu va fi transmisa in direct pe internet, de Live.Botosani.

Miercuri, 14 ianuarie 2009

Ora 15.00 - Grupul Scolar Stefan cel Mare si Sfant Vorona - Intalnirea scriitorilor invitati cu locuitorii comunei Vorona. Spectacol oferit de membrii Societatii Culturale Raluca Iurascu Vorona. Vizionarea expozitiei de tablouri Dor de Eminescu, a pictorului Ioan Livadariu.

Ora 19.00 - Teatrul Mihai Eminescu Botosani - Premiera: Sotul Akulinei, dupa F. Dostoievski, in regia lui Andro Enukidze

Joi, 15 ianuarie 2009

Ora 9.15 - Sala de marmura a Teatrului Mihai Eminescu Botosani: Sedinta extraordinara a Consiliului Local Botosani.

Ora 10.00 - Salutul scriitorilor invitati.

- Prezentarea editiei bibliofile EMINESCU - OPERE POLITICE, Editura Timpul, Iasi. Prezinta Cassian Maria Spiridon.

- Depuneri de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din fata Teatrului.

Ora 11.00 Biserica Uspenia - Te Deum

Ora 11.00 - Sala de lectura a Bibliotecii Judetene Mihai Eminescu Botosani - Cenaclul literar Portretul artistului la tinerete. Participa membrii Cenaclului Luceafarul din Hudesti, coordonat de Georgica Manole, si ai Cenaclului Mugur de fluier, Stauceni, coordonat de Gabriel Atanasoie.

Expozitie de filatelie, numismatica si cartofilie. Organizator Mihai Cornaci

Ora 12.15 Prezentari de carti si reviste: UNIVERSITAS. A fost odata un cenaclu… Editura MNLR. Prezinta Mircea Martin. VERONICA PRIN INFERN, de N. Georgescu, Editura Princeps Edit, Iasi. TAINA CARE MA APARA, de Grigore Vieru, Editura Princeps Edit, Iasi. Prezinta Daniel Corbu. SALUTATOR UNIVERSAL, de Dumitru Pacuraru. Editura Limes, Cluj-Napoca. Prezinta George Vulturescu. Carti aparute la Editura Vinea: Tratat de chiciologie, de Serban Foarta; Craterul Platon, de Liviu Ioan Stoiciu si Netraitele (II). Prezinta Nicolae Tzone. Prezentarea revistelor Poesis, Convorbiri literare, Poezia, Dacia literara, Hyperion-caiete botosanene si altele. Prezinta: George Vulturescu, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu si Gellu Dorian.

Ora 13.15 - Galeriile de arta Stefan Luchian Botosani - Expozitie de fotografie: Nu credeam sa`nvat a muri vrodata, de Ozolin Dusa. Prezinta criticul de arta Valentin Ciuca.

Ora 17.00 - Sala de spectacole a Teatrului Mihai Eminescu

- Gala de decernare a Premiului National de Poezie Mihai Eminescu (Opera Prima, Editia a X-a; Opera Omnia, Editia XVIII-a) pe anul 2008

-Vor citi, in deschidere, fosti laureati ai Premiului National de Poezie Mihai Eminescu. Opera Prima.

-Decernarea Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, OPERA PRIMA, pe anul 2008

-Decernarea Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA, pe anul 2009

-Decernarea Titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani poetului laureat

- Spectacol extraordinar sustinut de actorul Ion Caramitru si pianistul Johnny Raducanu.

Invitati:Theodor Paleologu, Mircea Dinescu, Emil Brumaru, Adrian Popescu, Mircea Martin, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Marius Chelaru, Adrian Alui Gheorghe, Radu Florescu, Nicolae Sava, Daniel Corbu, George Vulturescu, Dumitru Pacuraru, Marian Constandache, Cristian Simionescu, Nicolae Tzone, Ion C. Rogojanu, Claudiu Komartin, Dan Coman, Razvan Tupa, Teodor Duna, Andra Rotaru, Rita Chirian, Dan Bogdan Hanu, - Ion Caramitru si Johnny Raducanu.

 

NOMINALIZATII LA PREMIUL NATIONAL DE POEZIE MIHAI EMINESCU, OPERA OMNIA 

Ion Mircea, nascut la 1 septembrie 1947, in localitatea Sarmas, judetul Harghita, este unul dintre membrii fondatori ai gruparii si publicatiei studentesti de cultura “ECHINOX (1968). A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, sectia romana-italiana.

Nora Iuga, nascuta pe 4 ianuarie 1931, la Bucuresti, cu numele adevarat Eleonora Almosnino, este o poeta romana, romanciera si traducatoare din limbile germana si suedeza. Este licentiata a Facultatii de Filologie, specializarea Germanistica, Universitatea din Bucuresti (1953).

Dinu Flamand, nascut la 24 iunie 1947, Susenii Bargaului, Bistrita-Nasaud, este un poet si jurnalist francez, originar din Romania.

Vasile Vlad, poet, nascut in Constanta pe data de 04 iunie 1941.

Cristian Simionescu, nascut la 21 iulie 1939, in comuna Hlipiceni, judetul Botosani, fiul invatatorilor Ion si Profira Simionescu. Dupa absolvirea scolii primare in comuna natala, a urmat cursurile Liceului National din Iasi, cu exceptia ultimei clase, pe care a absolvit-o in 1956 la Liceul Aurel Vlaicu din Bucuresti.

 

NOMINALIZATII LA PREMIUL NATIONAL DE POEZIE MIHAI EMINESCU, OPERA PRIMA

Svetlana Carstean, pentru cartea Floare de menghina, aparuta la Editura Cartea romaneasca - 2008. Svetlana Carstean (nascuta in 1969, Botosani) este scriitoare si jurnalista.

Aida Hancer, cartea Eva nimanui, Editura Vinea, 2008. Nascuta la 15.03.1989 in Suceava, Aida Hancer este o rasfatata a concursurilor literare, recoltand in ultimii ani numeroase premii in mai toata tara.

Catalina Cadinoiu, pentru cartea Nuferii mor in cada, Editura Cartea Romaneasca, 2008. Nascuta in Delta, la Periprava (vin caii cu oasele detinutilor), Catalina Cadinoiu debuteaza cu versuri puternice, substantiale si inedite, atat prin forta imaginilor, cat si prin vitalitatea discursului.

Florin Caragiu, pentru cartea Catacombe. Aici totul e viu, Editura Vinea, 2008. Florin Caragiu (nascut in 1969, la Ploiesti), absolvent al Facultatii de Matematica si al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Bucuresti, dupa ce a publicat un numar impresionant de articole de specialitate si de traduceri.

Daniela Popa, pentru cartea Paper clips, 2008. Daniela Popa s-a nascut pe 1 februarie 1984, la Sibiu. A absolvit facultatea de Filologie la Sibiu, in prezent masterand. 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
42

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
156

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
724

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...