Zi de doliu national, sambata, in R.Moldova, in memoria lui Dumitru Matcovschi

Zi de doliu national, sambata, in R.Moldova, in memoria lui Dumitru Matcovschi
Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat vineri ca a semnat un decret prin care a declarat ziua de sambata, 29 iunie, zi de doliu national in memoria poetului Dumitru Matcovschi, potrivit Agerpres.

Dumitru Matcovschi a murit in noaptea de miercuri spre joi, la varsta de 73 de ani, intr-un spital din Chisinau. El va fi inmormantat sambata, in satul natal Vadul-Rascov.

`Dumitru Matcovschi a fost o icoana a Basarabiei, un om de o imensa cultura si cu o verticalitate pe care nu a mai avut-o nimeni`, a marturisit jurnalistul si scriitorul Mihai Lescu.

`Dumitru Matcovschi este un simbol al luptatorului pentru dreptate`, a declarat si actorul Titus Jucov.

Si colegul sau de clasa Ion Diozu a avut doar cuvinte de lauda pentru consateanul sau. `A fost un om pe care l-am respectat. Era atent fata de toti. Ma mandresc foarte mult ca a devenit un om emerit pentru natiunea noastra`, a spus el.

Autoritatile au creat o comisie de stat pentru organizarea funeraliilor, in frunte cu Iurie Leanca. Statul si-a asumat toate cheltuielile de inmormantare. Joi, conducerea Republicii Moldova a semnat un necrolog comun.

Nascut la 20 octombrie 1939, in satul Vadul-Rascov din judetul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeti ai Republicii Moldova, recunoscut in critica literara pe plan international, si un simbol al miscarii de renastere nationala din Basarabia. In anul 1988, in calitatea sa de redactor-sef al revistei `Nistru`, devenita ulterior `Basarabia`, are curajul sa publice istoricul articol `Vesmantul fiintei noastre`, de Valentin Mandacanu, care a aprins flacara constiintei nationale in lupta pentru alfabetul latin. In revista `Basarabia` condusa de poetul Dumitru Matcovschi a vazut lumina tiparului si Sfanta Scriptura in alfabet latin si `Doina` lui Mihai Eminescu.

La 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident, in urma caruia a scapat cu viata in mod miraculos dupa sase luni de coma, urmate de peste 20 de interventii chirurgicale. Desi marcat de acea intamplare, Dumitru Matcovschi si-a continuat activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase mosteniri lasate literaturii romane.

In anul 2012, Dumitru Matcovschi a primit Ordinul `Meritul Cultural` in grad de Mare Ofiter, categoria A `Literatura`, cu care a fost decorat de presedintele Traian Basescu `in semn de inalta apreciere pentru abnegatia si perseverenta cu care a promovat valorile nationale si culturale ale Romaniei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sportivii de la Clubul Sportiv Real Taekwondo Team din Botoșani, premiați la Cupa României la Taekwondo WT! FOTO

Marţi, 21 Noiembrie 2017
330

În perioada 17-18 noiembrie 2017 s-a desfășurat, în incinta Sălii Polivalente din municipiul Brașov, Competiția Națională Cupa României la Taekwondo WT pentru copii, juni...

OFICIAL: DNA a pus sechestru pe toata averea lui Dragnea, pentru a recupera 127 milioane de lei!

Marţi, 21 Noiembrie 2017
591

DNA a anuntat oficial, marti seara, ca a pus sechestru pe toata averea lui Liviu Dragnea, pentru a recupera prejudiciul de 127 de milioane de lei din dosarul Tel Drum.Un comunicat al procurorilor ...

Patru elevi botoşăneni au participat la un concurs naţional de matematică-fizică

Marţi, 21 Noiembrie 2017
496

În perioada 17– 19 noiembrie 2017, la Bacău, s-a desfășurat Concursul Național de matematică-fizică ”Vrânceanu-Procopiu”.”Vrânceanu-Procopiu” ...