Zi de doliu national, sambata, in R.Moldova, in memoria lui Dumitru Matcovschi

Zi de doliu national, sambata, in R.Moldova, in memoria lui Dumitru Matcovschi
Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat vineri ca a semnat un decret prin care a declarat ziua de sambata, 29 iunie, zi de doliu national in memoria poetului Dumitru Matcovschi, potrivit Agerpres.

Dumitru Matcovschi a murit in noaptea de miercuri spre joi, la varsta de 73 de ani, intr-un spital din Chisinau. El va fi inmormantat sambata, in satul natal Vadul-Rascov.

`Dumitru Matcovschi a fost o icoana a Basarabiei, un om de o imensa cultura si cu o verticalitate pe care nu a mai avut-o nimeni`, a marturisit jurnalistul si scriitorul Mihai Lescu.

`Dumitru Matcovschi este un simbol al luptatorului pentru dreptate`, a declarat si actorul Titus Jucov.

Si colegul sau de clasa Ion Diozu a avut doar cuvinte de lauda pentru consateanul sau. `A fost un om pe care l-am respectat. Era atent fata de toti. Ma mandresc foarte mult ca a devenit un om emerit pentru natiunea noastra`, a spus el.

Autoritatile au creat o comisie de stat pentru organizarea funeraliilor, in frunte cu Iurie Leanca. Statul si-a asumat toate cheltuielile de inmormantare. Joi, conducerea Republicii Moldova a semnat un necrolog comun.

Nascut la 20 octombrie 1939, in satul Vadul-Rascov din judetul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeti ai Republicii Moldova, recunoscut in critica literara pe plan international, si un simbol al miscarii de renastere nationala din Basarabia. In anul 1988, in calitatea sa de redactor-sef al revistei `Nistru`, devenita ulterior `Basarabia`, are curajul sa publice istoricul articol `Vesmantul fiintei noastre`, de Valentin Mandacanu, care a aprins flacara constiintei nationale in lupta pentru alfabetul latin. In revista `Basarabia` condusa de poetul Dumitru Matcovschi a vazut lumina tiparului si Sfanta Scriptura in alfabet latin si `Doina` lui Mihai Eminescu.

La 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident, in urma caruia a scapat cu viata in mod miraculos dupa sase luni de coma, urmate de peste 20 de interventii chirurgicale. Desi marcat de acea intamplare, Dumitru Matcovschi si-a continuat activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase mosteniri lasate literaturii romane.

In anul 2012, Dumitru Matcovschi a primit Ordinul `Meritul Cultural` in grad de Mare Ofiter, categoria A `Literatura`, cu care a fost decorat de presedintele Traian Basescu `in semn de inalta apreciere pentru abnegatia si perseverenta cu care a promovat valorile nationale si culturale ale Romaniei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
843

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
263

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
229

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...