Vorona Botoşanilor, printre "Cele mai frumoase sate din România"

Vorona Botoşanilor, printre "Cele mai frumoase sate din România"
Ghidul "Cele mai frumoase sate din România" a fost lansat miercuri la Muzeul Satului în prezenţa a numeroşi primari din satele prezentate în ghid, a delegatului Valonia-Bruxelles în România, Fabienne Reuter, şi a reprezentanţilor Ambasadei Franţei la Bucureşti.

"Acesta este un ghid care promovează satul românesc tradiţional, este un ghid cultural şi turistic. Orice turist găseşte în acest ghid informaţii despre cele mai frumoase sate româneşti, despre tradiţii, obiceiuri şi despre locuri de vizitat în România. Este momentul să promovăm şi noi ce avem unic în România, şi aici vorbim despre satul românesc care ne-a dat tradiţii, obiceiuri. Este momentul să conştientizăm aceste lucruri şi să le punem în valoare", a declarat, pentru Agerpres, Nicolae Marghiol, iniţiator, fondator şi preşedinte executiv al Asociaţiei Cele mai frumoase sate din România, care a realizat lucrarea.

Ghidul "Cele mai frumoase sate din România" este bilingv, român-francez. Până la sfârşitul anului, Nicolae Marghiol a declarat că doreşte să promoveze materialul şi în alte două limbi, engleză şi germană, în felul acesta dorindu-şi să ajute la promovarea turistică a României.

Satele menţionate în ghid au fost selectate după criterii precum: calitatea sitului - peisaj cultural, biodiversitate, natură nepoluată, accesibilitatea spre localitate, calitatea urbanistică - inserarea în situl geografic, omogenitatea ansamblului construit, calitatea arhitectonică - stil local, păstrarea elementelor originale (materiale, forme, detalii), elemente valoroase (construcţii clasabile, piese unicat), cultura locală - amenitate socială, tradiţii, evenimente păstrate în viaţa satului, produse locale (alimentaţie, îmbrăcăminte) şi eficienţa energetică - energie ecologică, case pasive, reciclare.

"Dorim ca acest ghid să fie o sursă de inspiraţie pentru cei care vor să descopere satul românesc, tradiţiile şi obiceiurile noastre. Am încercat să găsim cele mai frumoase sate, comunităţi reprezentative regiunilor etnogeografice, sate care, pe baza moştenirii culturale şi materiale, pot fi promovate turistic", a mai spus Nicolae Marghiol.

Fabienne Reuter a remarcat că proiectul, care la origine este unul valon, prezintă satele româneşti aşa cum sunt ele şi îi îndeamnă pe cei care le vizitează să le descopere "şi cu sufletul".

"Acesta este un proiect concret de dezvoltare durabilă şi culturală care promovează protejarea patrimoniului şi a valorilor. (...) Asociaţia Cele mai frumoase sate din România a reuşit să publice un instrument care va ajuta la promovarea satului românesc", a declarat reprezentanta Delegaţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti.

În ghid vor putea fi găsite 61 sate, printre acestea numărându-se Ţaga - Cluj, Pietriceaua (Brebu) - Prahova, Polovragi - judeţul Gorj, Rimetea - Alba, Cârlibaba - Suceava, Grădiştea - Călăraşi, Doi Mai (Limanu) - Constanţa, Şinca Nouă - Braşov, Siriu - Arad, Belint - Timiş, Meseşenii de Jos - Sălaj, Copâlnic Mănăştiur - Maramureş, Sâmbăta de Sus - Braşov, Răşinari - Sibiu, Vorona - Botoşani, Corneşti - Cluj, Voşlabeni - Harghita sau Saschiz - Mureş.

Ghidul, aflat la prima ediţie, cu un tiraj iniţial de 3.000 de exemplare, este disponibil în librării şi muzee la un preţ cuprins între 50 şi 75 de lei.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Scandal în plină stradă! Un bărbat a fost imobilizat!

astăzi, 12:27
290

Mai mulţi cetăţeni care se deplasau pe Bulevardul M. Eminescu, în zona Casei Tineretului, au sunat la 112 după ce câţiva tineri, aflaţi în stare de ebrietate, au început ...

Doi soţi s-au bătut într-un apartament din Botoşani! Au intervenit jandarmii!

astăzi, 11:35
1062

Un echipaj de jandarmi a intervenit în urma unui apel 112 făcut de către unul dintre protagonişti, care a sesizat scandalul în desfăşurare din apartamentul pe care îl împa...

Accident mortal pe drumul Suceava-Botoşani! Un botoşănean şi-a pierdut viaţa!

astăzi, 08:29
6290

Accidentul a avut loc la ieşire din localitatea Dumbrăveni. În jurul orei 23.10, Bogdan I., de 29 de ani, din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, se deplasa la volanul unui autoturism...