Violonistul Gabriel Croitoru va concerta, vineri, la Botoșani!

Violonistul Gabriel Croitoru va concerta, vineri, la Botoșani!

 GABRIEL CROITORU  

Vioara lui Gabriel Croitoru și bagheta dirijorului Dumitru Goia, într-un concert care le va prilejui melomanilor botoșăneni reîntâlnirea cu muzică de Haydn și Brahms.

Concertul Filarmonicii Botoșani va avea loc pe data de 19 aprilie 2013, la ora 18.30.

În program:

Joseph Haydn: Simfonia nr. 104, în re major
Johannes Brahms: Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, op. 77

DUMITRU GOIA s-a născut la data de 5 aprilie 1942, în comuna Sângereii Vechi, judeţul Bălţi din Republica Moldova. Şi-a făcut studiile muzicale la Chişinău şi apoi la Conservatorul din Leningrad (astăzi: Sankt Petersburg), absolvind facultăţile de compoziţie şi dirijat orchestră; ulterior, în anii 1978-1979, a urmat şi cursuri de măiestrie  în arta conducerii orchestrei  la Hochschule für Musik und Darstellendekunst din Viena (Austria), sub îndrumarea profesorului Karl Östereicher. De un deceniu şi jumătate, maestrul Dumitru Goia a primit cetăţenia română, câştigându-şi un loc important în viaţa muzicală românească, atât ca dirijor cât şi ca profesor de dirijat şi de orchestră la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

GABRIEL CROITORU este câştigătorul unei întregi serii de premii la concursuri internaţionale, serie iniţiată în anul 1979, cu Premiul I Henryk Wieniawski, la Poznan  Polonia şi încheiată în anul 1991, cu Premiul I Pablo Sarasate, la Pamplona  Spania. Între aceste concursuri, Gabriel Croitoru a mai câştigat, fie premiul I, fie un alt important premiu la concursurile: Zino Francescatti, în Franţa (1987), Nicolo Paganini, în Italia (1986), Tibor Varga, în Elveţia (1985), Jacques Thibaud, în Franţa (1984) şi Fritz Kreisler, în Austria (1983).

La 22 de ani, în 1987, Gabriel Croitoru era caracterizat de presa franceză drept un violonist excepţional cu o tehnică impecabilă, după câştigarea Premiului II (Premiul I nu s-a acordat) la Concursul Zino Fancescatti, iar în anul următor realiza un C.D. cu Concertul nr. 1 de N. Paganini şi Concertul în re major de P.I. Ceaikovski, împreună cu orchestra Filarmonicii din Nice (Franţa), sub bagheta dirijorului Calude Bardon.

Un autentic talent violonistic, născut la Galaţi, în anul 1965, ale cărui carate valorice au fost şlefuite la Liceul de Muzică din Bucureşti, clasa de vioară a maestrului Mihai Constantinescu (cursuri absolvite în anul 1983), şi la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti, clasa profesorului Modest Iftinchi (cursuri absolvite în anul 1987); în paralel  şi în particular  a studiat vioara şi cu reputatul violonist şi profesor, Ştefan Gheorghiu (născut, la rându-i, tot în oraşul de pe malul Dunării). De asemenea a participat la cursuri de măiestrie susţinute de prestigioşi violonişti precum Salvatore Accardo (1982), Zino Francescatti (1988).

În prezent, Gabriel Croitoru este solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Ploieşti; de asemenea, el este vioara întâi în  Cvartetul Transilvan din Cluj-Napoca şi deţine un post de profesor de vioară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
121

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
83

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
79

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...