Un botoşănean aleargă la Paris Marathon, pentru Casa Enescu şi Muzeul Nordului!

Un botoşănean aleargă la Paris Marathon, pentru Casa Enescu şi Muzeul Nordului!

 ALEX TEISANU  Facebook Zilele Nordului

Un botoşănean aleargă, duminică, la unul dintre cele mai populare maratoane din lume, iar efortul său este aşezat în slujba unui scop nobil: strângerea de fonduri pentru Casa Enescu de la Mihăileni și pentru Muzeul Nordului de la Darabani.

Alexandru Teişanu, unul dintre fondatorii Asociaţiei Nord, cea care a organizat în 2014 Festivalul Zilele Nordului de la Darabani, intră duminică, 12 aprilie, la ora 09:30, în competiţia internaţională Marathon de Paris. Evenimentul este transmis în direct pe Eurosport. Alexandru Teişanu este în a opta categorie de timp (4h și 15 min) și va lua startul la ora 10:50. La 09:30 pornesc în cursă numai sportivii de performanță.
Cea de-a 39-a ediție a maratonului de la Paris va reuni la startul de pe 12 aprilie un număr record de participanți - 54.000, au anunțat organizatorii cursei, citați de AFP.

"Anul acesta, vom avea 54.000 de înscriși, ceea ce va face ca maratonul de la Paris să se situeze între primele trei cele mai populare maratoane din lume, în urma celor de la New York și Chicago, dar înaintea celor de la Londra și Berlin", a afirmat Edouard Cassignol, directorul de competiții pentru marele public în cadrul Amaury Sport Organisation, citat de Agerpres. Cel mai valoros concurent de anul acesta se anunță a fi kenyanul Moses Mosop, care a obținut al doilea cel mai bun timp la maratonul de la Boston din 2011 (2h03min.06sec.).

Campania "100 pentru Nord"

"100 pentru Nord" este campania anuală de strângere de fonduri a festivalului Zilele Nordului, organizată pentru a mobiliza resurse financiare și materiale, dar și pentru a atrage atenția asupra unor clădiri de patrimoniu ale Nordului care trebuie salvate de la abandon și readuse în circuitul cultural și turistic.

"În 2014, am alergat 100 de kilometri pentru Nord, reușind să mobilizăm, prin donațiile voastre, peste 1.000 de euro și materiale de construcții pentru reamenajarea și readucerea în circuitul turistic a două obiective de patrimoniu: Conacul Theodor Balș din Darabani, al cărui etaj a fost transformat în Muzeu al Nordului; și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument al naturii. Obiectivul nostru este să implicăm 100 de persoane, sportivi și donatori, în această campanie. 100 pentru Nord", spun reprezentanţii Asociaţiei Nord.

Obiectivele campaniei în 2015

Pentru 2015, Asociaţia Nord îşi propune să contribuie la continuarea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeul Nordului de la Darabani.

Casa Enescu de la Mihăileni a aparținut mamei marelui compozitor român, fiind unul dintre locurile favorite ale copilăriei sale, dar și locul ultimului său popas înainte de plecarea definitivă din țară. Proiectul de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni a fost inițiat în 2014 de către Societatea Internațională "George Enescu", Fundația Pro Patrimoniu și Ordinul Arhitecților din România.

Muzeul Nordului de la Darabani este găzduit la etajul vechiului conac construit în secolul al XIX-lea de către logofătul Theodor Balș, întemeietorul târgului Darabani. Proiectul înființării Muzeul Nordului în conacul Balș de la Darabani a fost inițiat în 2014 de către Asociația Nord, de către colecționarul Dumitru Haha și de către Primăria Orașului Darabani.

"Ne-am propus să adunăm cel puțin 3.000 de euro din donații, precum și să obținem sponsorizări în materiale de construcții, toate aceste resurse fiind apoi redirecționate pentru finanțarea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu și a Muzeului Nordului", spun reprezentanţii Asociaţiei Nord.

Intră aici pentru a afla Mecanismul strângerii de fonduri

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

El este Ion, eroul din Italia care a salvat viața unei femei căzută în râu. "Nu a mișcat nimeni un deget, făceau poze sau filmau!"

astăzi, 16:18
642

Ion Dinculeasa are 44 de ani, este originar din Turceni, județul Gorj și se află în Italia de 18 ani, iar în urmă cu câteva zile a devenit erou după ce a salvat viața unei femei de cetățeni...

Olguța Vasilescu a postat pe Facebook un clip care arată cum protestatari din Venezuela sunt doborâți cu tunurile de apă - VIDEO

astăzi, 15:31
269

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a distribuit, pe pagina personală de Facebook, un clip cu o intervenție violentă a forțelor de reprimare a manifestanților din Venezuela. Imagini...

Focuri de armă pentru reţinerea unui contrabandist. Au fost confiscate aproape 6.000 de pachete de țigări! FOTO

astăzi, 14:08
587

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani au descoperit și confiscat, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de responsabilitate, 119.200 ţigarete de c...