Un botoşănean aleargă la Paris Marathon, pentru Casa Enescu şi Muzeul Nordului!

Un botoşănean aleargă la Paris Marathon, pentru Casa Enescu şi Muzeul Nordului!

 ALEX TEISANU  Facebook Zilele Nordului

Un botoşănean aleargă, duminică, la unul dintre cele mai populare maratoane din lume, iar efortul său este aşezat în slujba unui scop nobil: strângerea de fonduri pentru Casa Enescu de la Mihăileni și pentru Muzeul Nordului de la Darabani.

Alexandru Teişanu, unul dintre fondatorii Asociaţiei Nord, cea care a organizat în 2014 Festivalul Zilele Nordului de la Darabani, intră duminică, 12 aprilie, la ora 09:30, în competiţia internaţională Marathon de Paris. Evenimentul este transmis în direct pe Eurosport. Alexandru Teişanu este în a opta categorie de timp (4h și 15 min) și va lua startul la ora 10:50. La 09:30 pornesc în cursă numai sportivii de performanță.
Cea de-a 39-a ediție a maratonului de la Paris va reuni la startul de pe 12 aprilie un număr record de participanți - 54.000, au anunțat organizatorii cursei, citați de AFP.

"Anul acesta, vom avea 54.000 de înscriși, ceea ce va face ca maratonul de la Paris să se situeze între primele trei cele mai populare maratoane din lume, în urma celor de la New York și Chicago, dar înaintea celor de la Londra și Berlin", a afirmat Edouard Cassignol, directorul de competiții pentru marele public în cadrul Amaury Sport Organisation, citat de Agerpres. Cel mai valoros concurent de anul acesta se anunță a fi kenyanul Moses Mosop, care a obținut al doilea cel mai bun timp la maratonul de la Boston din 2011 (2h03min.06sec.).

Campania "100 pentru Nord"

"100 pentru Nord" este campania anuală de strângere de fonduri a festivalului Zilele Nordului, organizată pentru a mobiliza resurse financiare și materiale, dar și pentru a atrage atenția asupra unor clădiri de patrimoniu ale Nordului care trebuie salvate de la abandon și readuse în circuitul cultural și turistic.

"În 2014, am alergat 100 de kilometri pentru Nord, reușind să mobilizăm, prin donațiile voastre, peste 1.000 de euro și materiale de construcții pentru reamenajarea și readucerea în circuitul turistic a două obiective de patrimoniu: Conacul Theodor Balș din Darabani, al cărui etaj a fost transformat în Muzeu al Nordului; și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument al naturii. Obiectivul nostru este să implicăm 100 de persoane, sportivi și donatori, în această campanie. 100 pentru Nord", spun reprezentanţii Asociaţiei Nord.

Obiectivele campaniei în 2015

Pentru 2015, Asociaţia Nord îşi propune să contribuie la continuarea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeul Nordului de la Darabani.

Casa Enescu de la Mihăileni a aparținut mamei marelui compozitor român, fiind unul dintre locurile favorite ale copilăriei sale, dar și locul ultimului său popas înainte de plecarea definitivă din țară. Proiectul de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni a fost inițiat în 2014 de către Societatea Internațională "George Enescu", Fundația Pro Patrimoniu și Ordinul Arhitecților din România.

Muzeul Nordului de la Darabani este găzduit la etajul vechiului conac construit în secolul al XIX-lea de către logofătul Theodor Balș, întemeietorul târgului Darabani. Proiectul înființării Muzeul Nordului în conacul Balș de la Darabani a fost inițiat în 2014 de către Asociația Nord, de către colecționarul Dumitru Haha și de către Primăria Orașului Darabani.

"Ne-am propus să adunăm cel puțin 3.000 de euro din donații, precum și să obținem sponsorizări în materiale de construcții, toate aceste resurse fiind apoi redirecționate pentru finanțarea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu și a Muzeului Nordului", spun reprezentanţii Asociaţiei Nord.

Intră aici pentru a afla Mecanismul strângerii de fonduri

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fostul preşedinte al CJ Botoşani pus de judecători să plătească din propriul buzunar sarmalele şi cârnaţii daţi de Revelion şi Ziua Naţională

astăzi, 13:23
238

Magistraţii au respins apelul formulat de fostul şef al judeţului şi au menţinut sentinţa dată de Judecătoria Botoşani ce l-a obligat la plata a 93.696 de lei. "Respinge ca nefo...

Bătrân "percheziționat" de un botoșănean de 29 de ani!

astăzi, 13:05
263

În după-amiaza zilei de 13 decembrie 2017, în timpul desfășurării activității de patrulare în Piața Centrală din municipiul Botoșani, o patrulă de polițiști locali l-a su...

Zeci de cupluri ajunse la nunta de "aur" au fost premiate de Primăria Botoşani

astăzi, 12:25
76

Dintre acestea 39 au serbat 50 de ani de căsătorie, iar 7 au serbat 60 de ani de căsătorie. Cuplurile cu 60 de ani de căsătorie au primit câte un premiu de 1000 de lei, iar cei cu 50 de an...