Un botoșănean a primit Crucea Patriarhală, cea mai mare distincție a Patriarhiei Române! VIDEO

Un botoșănean a primit Crucea Patriarhală, cea mai mare distincție a Patriarhiei Române! VIDEO

 Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou  

Vineri, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Patriarhul României a decorat mai mulți foști deținuți politici care au suferit ani grei de închisoare și persecuții cumplite pentru că s-au opus comunismului. Momentul festiv a avut loc după slujba de pomenire pentru mărturisitorii din temnițele comuniste, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. 

"După pomenirea celor care au trecut la Domnul și au fost persecutați în timpul comunismului, dorim să onorăm pe cei care sunt în viață și au fost deținuți politici, suferind pentru credință în închisorile comuniste", a rostit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Printre cei care au primit Crucea Patriarhală, cea mai mare distincție a Patriarhiei Române, este și Academicianul Alexandru Zub.

Astfel, au primit Crucea patriarhală: Dl. Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România), Dl. Radu Ciuceanu (directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române), Dna. Mihaela Chițescu, Pr. Nicolae Bordașiu, Pr. Mircea Goreţchi, Acad. Alexandru Zub, Dl. Demostene Andronescu. 

 

Alexandru Zub s-a născut pe 12 octombrie 1934, în localitatea Vârfu Câmpului, județul Botoșani. Este unul dintre cei mai mari istorici români, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004.

Deoarece a organizat in 1957 o manifestare studențească, ce era considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică (din care a executat șase).

După absolvirea Școlii Normale (Pedagogice) din Șendriceni - Dorohoi, a urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași. În 1973 a devenit doctor în științe istorice. Din 1957 a lucrat în cercetare, initial în colectivul de istorie medie, apoi în cel de istorie modernă la Institutul de Istorie și Arheologie A. D. Xenopol din Iași.

Membru al Asociației Istoricilor Europeni, al Asociatiei Istoricilor Americani, al Societatii Internationale pentru studiul Timpului, al Comisiei Internationale de Istoriografie; cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, conferit de guvernul francez. Din 2006, șeful sectiei istorice a Academiei Romane, succedandu-i lui Dan Berindei.

A făcut puscarie pentru că a vorbit românilor despre Ștefan cel Mare. Cu toate că a îndurat ani grei dupa gratii, Alexandru Zub nu a făcut pactul cu Securitatea, chiar dacă mulți intelectuali ai vremii au căzut în păcatul facil al colaborării. (mai multe despre Alexandru Zub)VIDEO: Fragment din filmul documentar „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste”:

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

POEMUL ZILEI: Dan Laurenţiu, "On revient toujours"

astăzi, 07:01
38

Poemele lui Dan Laurenţiu zdruncină, indiferent că povestesc despre viaţă sau despre moarte. Unele sunt solemne, fastuoase, altele construite în fior, în stare de graţie. Găsim ...

SORIN IFTIMI: "Asta-i treaba istoricului, să nu lase memoria să doarmă"

Duminică, 22 Iulie 2018
225

Sorin Iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965 la Mileanca, în județul Botoșani. Este un reputat istoric, heraldist și genealogist, cu o apreciată și recunoscută activitate de muzeograf la...

Memoria zilei: "!Mori cu adevărat/ când începe să te uite lumea..."

Vineri, 20 Iulie 2018
366

S-a născut pe 20 iulie 1940, în satul Draxini, comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, de ziua Sfântului Ilie, şi s-a săvârşit din viaţă pe 7 ianuarie 1999, de ziua Sfântu...