Un actor botoşănean, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler!

Un actor botoşănean, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler!
Preşedintele Klaus Iohannis a conferit titlurile Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate.

Regizorii Radu Afrim şi Gianina Cărbunariu, actorii Marius Manole, Constantin Cojocaru şi Sorin Leoveanu şi coregrafa Vava Ştefănescu au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler categoria D - "Arta spectacolului".

Constantin Cojocaru s-a născut pe 6 mai, în prima zi de Paşte a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani. Urmează cursurile primare şi liceale în Botoşani, după care se decide să devină actor.  

Intră "din prima" la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, clasa prof. George Carabin. "Eu nu am avut în gând să devin actor. Toată lumea are câte o poveste, că atunci când era la grădiniţă a visat ceva... La mine nu s-a întâmplat aşa. M-am pregătit pentru chimie, m-am dus la Iaşi să dau examen la chimie. Eram foarte bun la matematică, fizică şi chimie. Cu trei zile înainte de admiterea la institut am fugit, am luat un tren, am învăţat o fabulă pe drum şi m-am dus direct la Institutul de Teatru, unde am intrat", îşi aminteşte Constantin Cojocaru (cf. jurnalul.ro).

Imediat după absolvire a devenit actor angajat al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, instituţie despre care spune că i-a fost "a doua şcoală de teatru", profesori fiindu-i, de această dată, Andrei Şerban, Ion Cojar, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete sau Alexa Visarion, nume de referinţă în teatrul românesc. Rămâne la Piatra Neamţ aproape 10 ani (1966-1975), perioadă în care a fost şi profesor la Şcoala Populară de Artă din oraşul moldav. În 1975 părăseşte Moldova, continuându-şi cariera artistică la Teatrul Odeon, din Bucureşti (1975-2001).

În ultimii ani, Constantin Cojocaru a fost în atenţia publicului românesc şi străin datorită rolului Nicolae Ceauşescu, din "Ultimele zile ale Ceauşeştilor", precum şi al personajului Emil Cioran, din "Mansardă la Paris".  

Pe lângă activitatea desfăşurată pe scenele teatrelor din Piatra Neamţ şi Odeon, din Bucureşti, Constantin Cojocaru a colaborat cu numeroase instituţii teatrale din România şi din străinătate: Teatrul Nottara (Bucureşti), Teatrul Toma Caragiu (Ploieşti), Societatea Grognons Freres (Franța), (Teatrul de Comedie (Bucureşti), Teatrul Andrei Mureșanu (Sf. Gheorghe), cu regizori renumiţi: Radu Afrim, Iarina Demian, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuţiu, Beatrice Bleonţ, Vlad Mugur, Gelu Colceag, Dinu Cernescu, Tudor Mărăscu, Alexa Visarion, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Cornel Todea, Radu Penciulescu, Sanda Manu, Andrei Șerban, Ion Cojar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
48

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
343

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
688

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...