TUDOR GHEORGHE la Botosani: Intoarcerea la poezie!

TUDOR GHEORGHE la Botosani: Intoarcerea la poezie!
Cand poezia nu mai are loc in lume, ea (in)canta! Dar nu oricum, nu oriunde. Tudor Gheorghe a transmis un mesaj in timpul concertului sustinut marti seara la Botosani, concert care face parte din turneul national "Chemarea pasarii de-acasa": poezia devine cantec, dar cantecul nu trebuie sa devina slagar! Fara sa fie elitist sau artificial pretentios, cantecul poetic al lui Tudor Gheorghe ramane in intimitatea fiecaruia tocmai pentru ca nu se preteaza spatiilor invadate de comercial, de vulg si vulgaritate, de consum ordinar si nesatios.

In urma cu multi ani, scriitorul Teodor Mihadas a avut o revelatie marturisitoare fata de Tudor Gheorghe. Se intampla inainte de 1989, intr-o carciuma din Ardeal, unde se aflau mari artisti si oameni de cultura ai Romaniei. 
 


"Foarte frumos canti! Ai harul de a simti muzica interioara a versurilor marilor nostri poeti. Mi-e teama insa ca aceste cantece frumoase ale tale sa nu devina slagare", i-a spus cantaretului Teodor Mihadas. "M-as simti profund jignit daca din difuzorul acela murdarit de muste, din carciuma aceasta ordinara, as auzi acum, brusc, versuri de Blaga, Barbu sau Vieru", a completat Mihadas. Sa fie acesta un motiv, o misiune a lui Tudor Gheorghe de a-si purta prin lume cantecele?

"Chemarea pasarii de acasa" este un concert inchinat poeziei si unui poet: Mircea Micu, scriitor aradean cu o bogata activitate literara, de o sensibilitate usor desueta, ar spune confratii sai contemporani, poate de un sentimentalism exacerbat, insa pliat perfect pe muzicalitatea si personalitatea lui Tudor Gheorghe.
 
Botosanenii au asistat la o seara de poezie, muzica, presarate cu amintiri, glume, ironii, aluzii politice. Chiar daca nu a beneficiat de o sala plina, concertul s-a situat in nota de distinctie si eleganta cu care Tudor Gheorghe ne-a obisnuit, in special cu seria spectacolelor "Anotimpurile".
 
"Chemarea pasarii de acasa" a fost un prilej de intoarcere la poezie, de popas interior, intim, de revelatie si profunzime a sentimentelor, iar botosanenii s-au bucurat pe masura frumusetii intamplarii artistice.    
 



 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
14

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
28

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
53

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...