Trupul elevului Mugur Călinescu va fi deshumat, la 32 de ani de la moartea suspectă
UPDATE!

A murit fără să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat cu fiul ei. A murit discret, fără ca oamenii să ştie că mama luptătorului anti-comunist nu mai poate lupta pentru fiul ei. Dar lupta Rodicăi Uncescu a fost preluată de alţii, care acum îşi asumă responsabilitatea descoperirii adevărului.

Trupul elevului Mugur Călinescu va fi deshumat, la 32 de ani de la moartea suspectă

   Foto: Dorin Tudoran

După ani întregi de aşteptare, de căutări de răspunsuri, vine şi momentul în care se va afla adevărul despre Mugur- Iulian Călinescu, elevul botoşănean din clasa a XI-a de la Liceul "A.T.Laurian", care în octombrie 1981 a fost prins scriind pe gardurile sau pe pereţii instituţiilor publice mesaje anti- comuniste.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a obţinut acceptul tatălui lui Mugur Călinescu pentru deshumarea trupului luptătorului anti-comunist şi studierea osemintelor, pentru identificarea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea acestuia de leucemie, o leucemie considerată suspectă de mama lui Mugur, Rodica Uncescu.

Demersurile în acest sens au fost demarate în urmă cu mai mulţi ani de filiala Botoşani a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, preşedintele acesteia, Maria Puiu, primind vestea că reprezentanţii Institutului şi ai Parchetului Militar vor veni la Botoşani pentru deshumare. "Au fost documentate în jur de 200 de cazuri similare cu al lui Mugur, astfel că cei de la Institut au obţinut toate aprobările necesare", spune Maria Puiu.

Crescut doar de mamă, Mugur Călinescu îşi exprimase în repetate rânduri dorinţa de a face o schimbare, ceruse chiar ajutorul colegilor de clasă să organizeze un sindicat, similar "Solidarităţii" din Polonia. Până la momentul morţii sale, cauzată de leucemie, a fost audiat de sute de ori de securitate, fiind chemat cel puţin o dată pe săptămână la sediul fostei poliţii politice.

În 2008 Rodica Uncescu a primit din partea statului documentul care atestă că Mugur Iulian Călinescu a fost luptător anti- comunist. Şi atât, pentru că legea nu i-a permis femeii să beneficieze şi de drepturile financiare aferente pentru că este părinte al luptătorului şi nu urmaş. Anul trecut, Rodica Uncescu s-a stins, singură, neştiută.

UPDATE:

Potrivit unui comunicat de presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează în ziua de miercuri, 17 mai 2017, o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Botoșani.

"Obiectivul acțiunii îl reprezintă deshumarea și recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Iulian Mugur Călinescu, un tânăr decedat în urma unei grave afecțiuni medicale, despre care se presupune că a fost cauzată de anumite proceduri la care a fost supus în timpul anchetelor de la Securitate. Activitățile din teren se vor desfășura în colaborare cu Parchetul Militar Teritorial Iași, Institutul de Medicină Legală din Iași, Primăria municipiului Botoșani, AFDPR – Filiala Botoșani și Televiziunea Română”. Pe baza contextului, a evoluției și particularităților specifice acestui caz, la care se adaugă unele mărturii, există suspiciunea că moartea lui Mugur Călinescu a putut fi provocată de tratamentul ce i s-a aplicat la Securitate. Conform părerii specialiștilor în domeniu, există posibilitatea ca o persoană să poată fi iradiată și prin ingestia unor cantități de substanțe care se pun de obicei în băuturi. Izotopii radioactivi se fixează în țesuturile organismului, reacționând în timp cu efect negativ asupra stării de sănătate a persoanei contaminate, putând provoca boli grave care duc la moarte, leucemia fiind una dintre acestea. Pe plan național există și alte cazuri similare, semnalate mai ales în cursul anilor 70-80 ai secolului trecut, în care multe persoane au decedat în urma unor proceduri suportate în timpul anchetelor de la Securitate, moartea acestora survenind din cauze medicale. Era și aceasta o tehnică subtilă și „curată” pentru a se scăpa de cei incomozi într-un timp relativ mai lung și nu chiar pe moment, care nu lăsa însă urme vizibile pe trupurile victimelor. Din păcate, niciodată până în prezent astfel de cazuri nu au fost verificate și cercetate de instituțiile abilitate ale statului pentru a putea fi dovedite. Din această optică, cazul Iulian Mugur Călinescu poate servi ca exemplu și ar putea deschide o lungă listă de victime decedate în astfel de condiții", arată specialiştii IICCMER.

După 1990, Rodica Uncescu, decedată în urmă cu un an, a căutat să arate sacrificiul fiului ei. Abia în 2004, după mulți ani de încercări, ea a reuşit să vadă dosarul de la CNSAS întocmit pe numele fiului său. În 2006, Comisia pentru Constatarea Calității de Luptător în Rezistența Anticomunistă (CCCLRA) ce funcționa în cadrul Ministerului Justiției a refuzat să-i acorde lui Mugur Călinescu, post-mortem, calitatea de luptător împotriva regimului totalitar.

Rodica Uncescu a atacat decizia CCCLRA în instanță, iar în 2007 Curtea de Apel Suceava i-a admis acțiunea și a recunoscut, în favoarea fiului reclamantei, calitatea de luptător în rezistența anticomunistă. Împotriva acestei sentințe Ministerul Justiției a declarat recurs, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a respins. Ca urmare, în 2008, CCCLRA a fost obligată să recunoască și să-l declare pe Iulian Mugur Călinescu luptător anticomunist.

Demersul nostru dorește să contribuie la stabilirea împrejurărilor și a cauzelor reale care au determinat decesul lui Mugur Călinescu, pentru acest lucru fiind necesară deshumarea rămășițelor pământești ale acestuia. Pentru lămurirea tuturor aspectelor controversate ale cazului, definitorii vor fi rezultatele analizelor medicale și ancheta Parchetului Militar. Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare din Cluj, Aiud, Alba Iulia și Turda, alcătuit din Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu și Horațiu Groza. Investigațiile se vor desfășura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER în acest caz. Lucrările din teren se vor desfășura cu sprijinul Primăriei mun. Botoșani.


Despre luptătorul anti-comunist Mugur Călinescu, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Memoria zilei: MUGUR CĂLINESCU, adolescentul care a luptat singur, până la moarte, cu Securitatea lui Ceaușescu!

Pentru "revoluţionarii" cu carnet şi indemnizaţie: MUGUR CĂLINESCU ar fi împlinit, astăzi, 50 de ani!

 

Spune-ne opinia ta