Trei botoşăneni şi trei cărţi, în Iaşul cultural!

Trei botoşăneni şi trei cărţi, în Iaşul cultural!
Dan Lungu - "Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu", Constantin Iftime - "Zlătunoaia pentru toţi", Viorel Ilişoi - "Necunoscutul Mihai Codreanu". Trei scriitori botoşăneni îşi lansează cărţile în Iaşul cultural.

Miercuri, 29 octombrie, începând cu ora 18.00, la Librarium Palas Iaşi, Dan Lungu lansează "Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu", apărut de curînd la Editura Polirom, în colecţia "Fiction LTD.", şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Irina Schrotter, Doris Mironescu. Fragmente din roman în lectura actriţei Puşa Darie. Moderator: George Onofrei.

Dan Lungu (n. 1969, la Botoşani) este director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Joi, 30 octombrie, de la ora 16.00, Editura GRI şi Zona Literară organizează lansarea volumului "Zlătunoaia pentru toţi", de Constantin Iftime. Cartea va fi prezentată de Şerban Axinte, Paul Gorban şi Viorel Ilişoi.

Constantin Iftime s-a nascut pe 15 iulie 1957, in satul Zlatunoaia, comuna Lunca, judetul Botosani, unde urmeaza cursurile gimnaziale. Cursurile liceale le-a urmat in Iasi, la Liceul "C.Negruzzi", si Botosani, la Liceul "Mihai Eminescu". Din anul 1978, timp de cinci ani, urmeaza cursurile Institutului Politehnic Iasi, Facultatea de Mecanica – TCM. Imediat dupa finalizarea studiilor universitare, Constantin Iftime se intoarce la Botosani, unde primeste un post de profesor de desen tehnic la Liceul "Mihai Eminescu". Ramane aici doar un an, pentru ca apoi sa obtina o catedra la Liceul Teoretic din Stefanesti. Si la Stefanesti petrece scurta vreme, pana in anul 1986, an in care se intoarce in Botosani si lucreaza ca inginer proiectant la Electrocontact, unde "il prinde" Revolutia. Ca inginer, detine brevete pentru doua inventii, una fiind pentru o pompa cu lichid magnetic, indicata pentru instalatii de mare complexitate, gen nave cosmice. Dupa 1989 activeaza doar in presa, la Atitudinea (secretar general de redactie), Timpul Iasi, Expres Magazin, 24 Ore (redactor sef), Monitorul (senior editor), Curentul (senior editor), Ziarul Lumina (senior editor). Ca publicist, colaboreaza cu Romania Literara, Cotidianul, Formula AS, Ultimul atu, Romania libera s.a.

Tot joi, 30 octombrie, ora 19.00, va fi lansat si volumul de debut al jurnalistului Viorel Ilişoi, "Necunoscutul Mihai Codreanu", în prezenţa autorului. Cartea va fi prezentată de Daniel Condurache şi Bogdan Creţu.Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Literaturii Române "Vasile Pogor" Iaşi. "Necunoscutul Mihai Codreanu" face parte dintr-un proiect original inițiat de Muzeul Literaturii Române Iași și susținut de Consiliul Județean Iași, menit să promoveze muzeele literare ieșene și să pună în valoare patrimoniul literar.

"Apărut la Editura Muzeelor Literare, volumul reprezintă un reportaj literar de excepție despre ieri omul, azi muzeul Mihai Codreanu. Cu nas de fin detectiv, antrenat în sute de anchete jurnalistice asupra semenilor noștri contemporani, Viorel Ilișoi a intrat în Vila Sonet din Iași, a urmărit cu lupa obiectele, cărțile, fotografiile, trecutul poetului și a reușit să-l reînvie printre rînduri. Alert, cu multe informații știute doar de puțini cărturari, cu umor, cu tristețe, cu suflet. Ilișoi aduce la viață nu doar omul, ci și muzeul, într-o poveste captivantă, numai bună de dat la ziar, dar care face cât un roman", informează site-ul muzeulliteraturiiiasi.ro.

Seara de 30 octombrie de la Muzeul "Vasile Pogor" va continua cu ședința a XVIII-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii, "Cum să iubești un poet", avându-l ca prelector pe Viorel Ilișoi, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști români, cu un portofoliu impresionant de reportaje și articole.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O soferiţă însărcinată a suferit un atac de panică după un accident! Un echipaj Smurd, solicitat la faţa locului

Joi, 23 Noiembrie 2017
1158

Evenimentul a avut loc, joi după-amiază, la intrare în oraşul Săveni dinspre Botoşani. Tânăra, de 27 de ani, se afla la volanul unui VW Passat, fiind acroşată de un autoturism...

Dezbatere la Liceul "Regina Maria" Dorohoi: Educația digitală versus educația tradițională - FOTO

Joi, 23 Noiembrie 2017
372

Joi, 23 noiembrie, un grup de  reprezentanți ai Centrului Europe Direct Botoșani a efectuat  o deplasare la Dorohoi, la Liceul Regina Maria, pentru o inedită activitate în...

Comunicat - Doina Federovici: "Județul Botoșani a primit de la Guvern fondurile necesare pentru asigurarea cheltuielilor din domeniul asistenței sociale"

Joi, 23 Noiembrie 2017
291

Președintele PSD Botoșani a anunțat astăzi că în urma solicitărilor autorităților locale, Guvernul a alocat din fondul de rezervă necesarul de bani pentru asigurarea cheltuielilor privi...