Traditii romanesti de Sfantul Nicolae

Traditii romanesti de Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae, cunoscut in traditia romaneasca mai ales sub denumirea de Mos Nicolae, este protectorul copiilor si al oamenilor in necaz, neajutorati. El este sarbatorit pe 6 decembrie prin traditii care sunt inca vii.

Povestea Sfantului Nicolae

Sfantul Nicolae a trait in secolul al IV-lea. El s-a nascut aproape de Bethleem, dar si-a petrecut viata pe teritoriul Turciei de astazi, ca episcop de Myra.

Nicolae provenea dintr-o familie instarita, dar a ramas orfan de ambii parinti pe cand era inca un copil, astfel ca a mostenit o avere mare. El a folosit aceasta avere pentru a ajuta oamenii nevoiasi. Lui i se atribuie o serie de legende, dintre care cea mai cunoscuta este cea a celor trei surori, fiicele unui nobil sarac, care nu se puteau marita din cauza lipsei banilor.

Se spune ca Sfantul Nicolae a aflat de necazul fetelor si s-a hotarat sa le ajute daruindu-le in secret 3 saci cu aur ca ele sa se poata marita. Cand fiecarei fete ii venea timpul sa se marite, Sfantul Nicolae se urca pe acoperisul casei lor si dadea drumul pe horn cate unui sac cu aur, fara sa se arate. Tatal fetelor, vazand ce s-a intamplat la primele doua fiice ale sale, la a treia s-a hotarat sa stea de paza si sa vada cine le face acest bine. El l-a zarit pe Episcopul Nicolae pe acoperisul casei sale si, desi acesta l-a rugat sa tina secret ajutorul sau, in curand fapta sa buna era cunoscuta in tot orasul.

De atunci oamenii l-au asociat pe Sfantul Nicolae cu dragostea pentru copii si bunatatea nemarginita, pomenind numele sau de fiecare data cand primeau un cadou neasteptat.

Ziua de 6 decembrie este de fapt ziua mortii Sfantului Nicolae.

Traditii de Sfantul Nicolae

•Cea mai cunoscuta traditie de Sfantul Nicolae este curatarea ghetutelor si asezarea lor la usa sau langa geam. In noaptea de 5/6 decembrie, Mos Nicolae vine pe furis si asaza in ghetutele lustruite dulciuri si fructe, sau uneori doar o nuielusa, daca proprietarul ghetutelor nu a fost cuminte in anul care a trecut. Povestea nuielusei are un sambure de adevar: se spune ca Episcopul Nicolae ii lovea cu nuiaua peste maini pe cei se abateau de la dreapta credinta.

•In Ardeal, fetele se aduna in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae si fac placinte, iar la 9 seara fix navalesc peste ele flacaii si se se incinge petrecerea.

•Se spune ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga.

•De Sfantul Nicolae se poate prezice vremea pe anul viitor. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi in apa, iar daca acestea infloresc pana la Anul Nou se crede ca va veni un an roditor. (ele.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
142

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
270

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
127

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...