Teatrul Eminescu programează un nou spectacol pentru sâmbătă, 26 mai: "Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate!"

Teatrul Eminescu programează un nou spectacol pentru sâmbătă, 26 mai: "Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate!"

Teatrul Mihai Eminescu Botoșani anunță că spectacolul "În largul nostru", din data de 26 mai, va fi înlocuit cu spectacolul "Conu' Leonida față cu reacțiunea". Biletele achiziționate rămân valabile pentru noul spectacol sau pot fi returnate.

"Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate și vă aşteptăm în continuare la spectacolele noastre", se arată în comunicatul remids redacției de către instituția de cultură.

Sâmbătă, 26 mai ora 18.00, este programat spectacolul "Conu' Leonida față cu reacțiunea", de I. L. Caragiale.

Regia artistică şi coloană sonoră: Mihai Donţu
Scenografia: Mihai Pastramagiu

Distribuția:
Efimiţa - Narcisa Vornicu
Safta - Petruţ Butuman
Leonida - Mihail Donţu
Fantoma lui Garibaldi - Constantin Adam

Scrisă în 1880, "Conu' Leonida faţă cu reacţiunea" este o capodoperă, o farsă într-un act, în care pensionarul Leonida - Mihail Donţu - şi cea de-a doua soţie a lui, Efimiţa - Narciza Vornicu - speriaţi de focurile de pistol, de hărmălaia produsă de vocile amestecate, de strigătele şi chiotele auzite din stradă, creează prin dialogul lor un univers întreg al mic-burghezului mărginit şi fricos, ahtiat după căpătuială. Omul, de un comic irezistibil, e un atotştiutor grav şi important în faţa nevestei, care îl ascultă uimită, dar şi cu umor, având despre toţi şi toate câte o stupefiantă teorie. Îm mintea inocentă a acestui personaj care se ţine cu sfinţenie de "ceea ce scrie la gazetă", ideile de libertate, revoluţie şi progres se învălmăşesc într-un haos ameţitor. Idealul său de republică este, astfel, cât se poate de domestic şi profitabil: "leafă bună", "nu se mai plăteşte bir" etc. Dar, dacă aşteaptă de la "revuluţie" un "ce profit", Conu' Leonida e, în acelaşi timp, un mare sperios, temându-se şi tremurând de "furia poporului". În fond, e un învechit, oricât ar vântura el tot felul de idei democratice aproape de nerecunoscut în forma lor schimonosită şi incoerentă, semn de confuzie mentală absolută. Leonida este un imbecil benign, perorând cu inimitabilă candoare cu un aer foarte savant, despre lucruri din care se vede bine că nu pricepe o iotă: definiţia republicii, sursele ipohondriei, legea pensiilor, "lege de murături", papa şi revoluţia etc. În cugetul său tulbure se răsfrâng astfel, amestecat şi sucit, realităţi şi noţiuni care îi depăşesc puterea de înţelegere. Abia spre dimineaţă, când "Feciorul" - Petruţ Butuman - vine să aprindă focul, se lămuresc lucrurile: "toată noaptea a fost masă mare la băcanul din colţ", "a făcut oamenii chef, c-aseară a fost lăsata secului..."

Actuala punere în scenă, regia Mihail Donţu şi scenografia Mihai Pastramagiu, are ca noutate faptul că apare şi "personajul din vis - Garibaldi", un personaj straniu şi misterios, care poate fi "Moartea" sau obsesiile "republicane" ale lui Leonida.

(Constantin Adam)

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 513948 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv) 

Pret bilet - 30 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 15 lei

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
78

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
217

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
94

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...