Târgul Mărtişorului, ediţia a VIII-a, debutează pe 26 februarie, pe Pietonalul Unirii!

Târgul Mărtişorului, ediţia a VIII-a, debutează pe 26 februarie, pe Pietonalul Unirii!

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botosani, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, în colaborare cu Primăria Municipiului Botoşani, organizează, în perioada 26 februarie-1 Martie, Târgul Mărtişorului, Ediţia a VIII-a, şi, ca de fiecare dată, urmăreşte promovarea şi conservarea unui rit arhaic cu o complexitate uimitoare în mitologia româneasca. În acest sens, variantele de interpretare sunt dintre cele mai diverse deoarece fie acestea fac trimitere către etnogeneza poporului român, fie către exemplificări ale unor realităţi din comunităţile rurale din vechime: Baba Dochia, Dragobetele despre care se spune că este fiul ei, dar şi despre nora acesteia.

Se va urmări în expoziţiile cu vânzare păstrarea tematicii autohtone, iar abordările motivelor să fie tradiţionele românesti. În acest sens, se va evita introducerea conotaţiilor legate de oricare talismane existente  sub alte forme şi cu alte înţelesuri din alte culturi ale lumii, evitându-se astfel pierderea identităţii naţionale.

Inventivitatea participanţilor, care expun, va fi regăsită în mărtişoarele confecţionate atât prin  tehnicile tradiţionale, cât si prin cele moderne, aceştia provenind din următoarele judeţe: Botoşani, Iaşi, Suceava şi Mureş.

Mărtişorul, simbolul reprezentativ în cultura românească, a ajuns să figureze pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Deschiderea oficială va avea loc luni, 26 februarie 2018, ora 12, pe Pietonalul Unirii Botoşani. (Comunicat de presa)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

"Binecuvântată fii, închisoare!", un film despre credință și supraviețuire!

Duminică, 24 Iunie 2018
56

"Binecuvântată fii, închisoare!" - o poveste reala, plina de durere si de credinta. Cartea, lucrare autobiografica, a fost scrisa de romanca Nicole Valery Grossu, in limba ...

Mii de romani scandeaza impotriva PSD si a lui Liviu Dragnea! VIDEO

Duminică, 24 Iunie 2018
386

Mii de romani din tara si din strainatate au iesit din nou, duminica, in strada, impotriva incercarilor PSD de a-l salva pe Liviu Dragnea, prin modificarea majora a legislatiei penale prin ordonanta d...

Statul va putea să oblige unele companii să lucreze pentru Armată, să rechiziționeze bunuri și să scoată persoane la muncă!

Duminică, 24 Iunie 2018
310

"În urma testării mecanismelor de punere în aplicare a măsurilor excepționale corespunzătoare stărilor de urgență și de asediu, în cadrul exercițiilor NATO de managemen...