Tabăra de cultură şi civilizaţie "Acasă la noi", din nou la Dorohoi

Tabăra de cultură şi civilizaţie "Acasă la noi", din nou la Dorohoi
Despărţământul "Mihail Kogălniceanu - ASTRA" Iaşi, condus de prof. Areta Moşu, a organizat şi în acest an tabăra de vară "Acasă la noi".   

Locaţiile pentru cei 155 de oaspeţi  proveniţi din localităţile: Chişinău, Criuleni, Oniţcani, Măgdăceşti, Coşerniţa, Boşcana, Hruşova, Mardarenca, Basarabeasca, Străşeni, Căpriana, Anenii Noi, Gura Bâcului, Feştelniţa, şi Orhei (Republica Moldova) au fost  localităţile: Iaşi, Dorohoi, Roman, Bistriţa, Gledin  (Bistriţa Năsăud), Blaj şi Maliuc (Tulcea).
   
La Dorohoi au fost anul trecut 24 de elevi şi profesori  din oraşul Grigoriopol – Transnistria.

Anul acesta au fost copii şi elevi ai Gimnaziului "Mihai Eminescu" din Orhei. Pe parcursul şederii  aici, oaspeţii au putut vizita:  Dorohoi – tur de oraș, Muzeul "G. Enescu", Biserica "Sf. Nicolae" (ctitorie ștefaniană), firma  "Arta Sticlei" (Dorohoi), Palatul Culturii (Iaşi), Muzeul de Istorie  şi Planetariul din Suceava,  mănăstirile Putna, Sucevița, Dragomirna, Gorovei;  Casa Memorială "George Enescu" din Liveni; Casa memorială "Mihai Eminescu" şi Memorialul  Ipotești; Botoșani – tur de oraș, Biserica Uspenia și la Casa Memorială "Nicolae Iorga" ş.a.

Ei s-au bucurat şi de câteva  momente artistice oferite în incinta  Complexului Hotelier "Trei Brazi" de Ansamblul folcloric "Mugurelul" al Clubului Copiilor din Dorohoi, coordonat de prof. Marcel Dupu, grupurile folk: "Artis Anima" (coordonat de Andrieş Ana Camelia) şi "Laconia" (coordonat de prof. Vasile Tănase);  interpreţii de muzică uşoară: Cornel Eşanu şi Formaţia "Inedit", membrii Cenaclului "Editor": Bara Haqi Abdulbaki, Buruiană Carmen-Alexandra, Ifrim Andreea, Hrițuleac Andreea-Iasmina și Ramona Ion.

La rândul lor, oaspeții au făcut o  scurtă prezentare a orașului Orhei, după care, printr-un recital de poezie și o scenetă. au adus un omagiu Luceafărului poeziei româneşti – Mihai Eminescu. La buna desfăşurare a activităţilor şi-au adus contribuţia, pe lângă Primăria Municipiului Dorohoi, şi sponsorii: Complexul Hotelier "3 Brazi", SC Spicul SRL, S.C. "Magica" SRL şi S.C. "Sabcos" S.R.L. Dorohoi.
     
De asemenea  au fost alături şi prof. Titus Tomniuc- preşedinte al Cercului "Astra" Dorohoi şi al cenaclului "Editor" Dorohoi, ing. Mihai Cerneleanu şi d-na înv. Rodica Buiacov -  care i-au însoţit pe oaspeţi în călătoriile lor.

Seminarul Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" din Dorohoi  a asigurat din fonduri proprii şi cu personalul angajat masa şi cazarea oaspeţilor din Orhei. De asemenea un prânz a fost oferit  la Mănăstirea Dragomirna, prin bunăvoinţa maicii stareţe stavr. Macrina Sauciniţanu.

La plecarea către  Republica Moldova, copiii au primit  în dar din partea Seminarului dorohoian pentru  biblioteca  Gimnaziului "Mihai Eminescu" din Orhei câteva volume din următoarele apariţii: "Basarabia – aspecte din istoria Bisericii şi a Neamului Românesc", de pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, "Spaţiul Nemuririi sau Eternizarea Umanului în Dumnezeu", de pr. prof. dr. Ion Bria şi "Creştinismul la Est de Carpaţi – de la origini până în secolul al XIV-lea", de Dan Gh. Teodor. De asemenea au fost donate şi două volume din "Catehismul Creştin Ortodox" al Mitropolitului  Irineu  Mihălcescu- din partea p. c. pr. Iulian Viziteu de la parohia  Hânţeşti- Suceava.
   
Despărţirea a fost emoţionantă, oaspeţii fiind conduşi de angajaţii Seminarului, plecând mulţumiţi de ceea ce au văzut "acasă" în România, de  modul în care au fost primiţi şi de cele dăruite.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ghinion pentru proprietarul unei case din Botoşani. A fost afectat de două incendii în două zile

Joi, 18 Ianuarie 2018
405

Iniţial pompierii au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a stinge incendiul izbucnit la o casă de pe strada Peco din municipiul Botoşani. Flăcările au cuprins o pa...

Copil blocat într-un apartament din municipiul Botoşani. Au fost solicitaţi pompierii-FOTO

Joi, 18 Ianuarie 2018
976

S-a întâmplat la un apartament situat la etajul trei al unui bloc de pe strada Tiberiu Crudu, din municipiul Botoșani. Tatăl copilului a ieşit din locuinţă şi a coborât p&...

Casă incendiată în apropierea Centrului Vechi! O persoană a ajuns la spital!

Joi, 18 Ianuarie 2018
467

Un apel la 112 anunța un incendiu la o casă de pe strada Independenței. În scurt timp, la locul solicitării au ajuns două autospeciale cu apă și spumă de la ISU, pompierii intervenind pe...