Sute de credincioși, duminică seara, la Biserica Vovidenia din Botoșani!

Sute de credincioși, duminică seara, la Biserica Vovidenia din Botoșani!

   Foto: Facebook/Ramona Iulia Dumitru Ciuchea

Programul liturgic a debutat duminică, 19 noiembrie, botoșănenii intrând în biserică de la ora 16.00, pentru a asista la Taina Sfântului Maslu. Cu acest prilej, Sfintele Moaște care sunt adăpostite de Biserica Vovidenia din Botoșani: moaștele Sfinților Ecaterina, Efrem cel Nou și Ioan Rusu, Ignatie și Vatui, au fost scoase spre închinare în curtea bisericii, apoi cu evlavie purtate în procesiune pe străzile din parohie.

Procesiunea pe străzile din jurul bisericii, spune pr. Apostoaie Partenie, parohul Bisericii Vovidenia din Botoşani, arată că sfințenia este calitatea și normalitate vieții pentru toți, nu doar pentru cei din biserică. "Ne vom ruga ca ajutorul sfinţilor să fie peste toată lumea și peste cei din biserică și din afara bisericii, să binecuvânteze familiile românilor, activitatea lor, oraşul şi să aducă pace, bucurie şi linişte tuturor botoşănenilor, prosperitate şi iertarea păcatelor şi o viaţă mai tihnită", adaugă preotul paroh.

Luni dimineaţă va avea loc Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar seara, începând cu ora 17.00, creștinii sunt așteptați la slujba Vecerniei celei Mari şi Slujba Litiei, în preziua Praznicului principal, "Vovidenia" sau " Intrarea Maicii Domnului în biserică". Creştinii vor primi binecuvântare şi la final, spre seară, membrii Consiliului şi Comitetului Parohial şi creştinii din parohie vor oferi alimente tradiţionale.  

Momentul culminant al sărbătorii Bisericii Vovidenia va fi marţi, 21 noiembrie, când un sobor de preoţi din Botoşani şi invitaţi din ţară va săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie. Potrivit preotului paroh al Bisericii Vovidenia, Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba de pomenire a celor adormiţi, ctitorii şi slujitorii care au fost în decursul timpului în această Sfântă biserică, enoriaşii şi închinătorii care timp de peste 200 de ani s-au rugat în acest lăcaş şi au văzut în această biserică un ajutor, o speranţă, un izvor de bucurie.




La finalul Sfintei Slujbe, în jurul amiezei, Biserica Vovidenia va oferi o masă caldă pentru peste 800 de persoane. Printre acestea se vor regăsi bolnavi transportabili de la Spitalul de Psihiatrie, persoane vârstnice aflate în grija unui aşezământ din municipiu, săraci şi persoane fără adăpost. “Fac un apel ca toţi cei care nu au posibilitatea: săracii municipiului Botoşani, oameni în vârstă, care nu au parte de o masă caldă, oamenii străzii, toţi sunt invitaţi la Biserica Vovidenia pentru a lua masa la aşezământul social filantropic din curtea bisericii. Capacitatea acestuia este de 400 de persoane, aşa încât, aşezaţi în două serii la masă, vom putea oferi o masă caldă pentru 800 de persoane. Aşa aducem o bucurie tuturor celor care poartă o anumită cruce şi sunt cei care ÎL sălăşluiesc pe Hristos în inima şi în viaţa lor. Cuvântul Evangheliei ne spune că cel care îl va ajuta pe cel sărac ÎL va împrumuta pe Hristos: “Veniţi, binecuvântaţii Părintelui meu, pentru că aţi dat îmbrăcăminte celui gol, mâncare celui flămând, atenţie celui care este marginalizat şi întrucât aţi făcut fraţilor MEI mai mici, MIE MI-aţi făcut”, spune Iisus Hristos. Deci, toţi fraţii LUI HRISTOS sunt chemaţi să vină cu încredere şi cu multă răbdare şi vor primi ceea ce trebuie, iar pentru noi va fi o bucurie desăvârşită”, a spus preotul paroh Partenie Apostoaie.

Hramul Bisericii Vovidenia se va încheia marţi, 21 noiembrie, cu Taina Sfântului Maslu cu 7 preoţi şi rugăciunile mari de dezlegare, săvârşite începând cu ora 18.00, urmate de aducerea în Biserică a Sfintelor Moaşte.

Acest principal hram va fi o pregătire pentru anul viitor, când, pentru prima dată, în ziua de 5 mai, la Biserica Vovidenia va fi sărbătorit Hramul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou. "Cu aprobarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și la recomandarea și cu sprijinul părintelui protopop Lucian Leonte, Paraclisul din incinta aşezământului social- filantropic care se zideşte lângă Biserica Vovidenia va purta numele Sfântului Efrem cel Nou şi va fi pus sub ocrotirea acestui Sfânt şi al Sfântului Ioan Rusul. Deci anul 2018 va fi sărbătoare deosebită pentru creştini, în cinstea acestor doi mari Sfinţi, Efrem cel Nou şi ioan Rusul, care alători de ceilalţi sfinţi, sălăşluiesc, prin sfintele lor Moaşte, în Biserica Maicii Domnului”, a încheiat pr. Apostoaie Partenie, parohul Bisericii Vovidenia din Botoşani.





 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
4

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
71

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
987

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....