Suferinta aproapelui, o cale de a ne manifesta iubirea si compasiunea!

Suferinta aproapelui, o cale de a ne manifesta iubirea si compasiunea!
Luni dimineata, in sala mare a Protopopiatului Botosani a avut loc, in fata a zeci de preoti, prezentarea lucrarilor semnate de artistul plastic Aida Suster, instructor de ArtTerapie in cadrul sectiei de Ergoterapie a Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Este vorba despre cateva zeci de lucrari in creion care surprind chipurile unor pacienti de la Spitalul de Psihiatrie, desene pe baza carora au fost facute studii medicale de specialitate. Expresivitatea privirii, suferinta si, mai ales, disperarea de pe chipurile pacientilor sunt nu doar atributele unor lucrari reusite, ci trairi umane, semne ale degradarii sufletesti.  

Demersul acestui gest, cu valoare simbolica, se doreste a fi un mesaj pentru societatea de astazi din ce in ce mai intoleranta fata de omul de alaturi, chiar daca acest om ar putea fi, la un moment dat, fratele, mama sau copilul nostru. Parintele Protopop Lucian Leonte a exprimat, de altfel, speranta ca lucrarile vor starni nu doar interesul celor prezenti, ci si compasiunea si dorinta de a purta mai departe mesajul tulburator care transpare din chipurile surprinse de artista Aida Suster.

Pentru ca scopul acestei mici expozitii a fost ca preotii prezenti in sala sa preia mesajul de suflet si sa il transmita comunitatii. Compasiunea, toleranta, intelegerea si iubirea manifestata fata de persoanele afectate psihic pot reface miraculos viata. "Nu putem trata bolnavii cronici, dar macar ii putem face fericiti", a marturisit preotul Vladimir Orlovschi, de la Biserica Spitalului de Psihiatrie Botosani. 

"Aceste desene au fost folosite ca obiect de studiu, in functie de expresia si de semnele bolii intiparite pe chip, medicul isi da seama de starea in care se afla pacientul. Lucrarile au facut parte si dintr-o expozitie personala si au impresionat foarte mult. Multi m-au intrebat daca sunt caricaturi. Nu, nu sunt caricaturi! Sunt expresii reale ale suferintei. Iata cum suferinta poate sa-si puna amprenta pe trairea interioara a unui om... Acesti oameni nu sunt periculosi. Si chiar daca nu stiu prea multe despre spovedanie, despre Sfanta Impartasanie, multi il cauta pe Dumnezeu cu disperare", a spus Aida Suster, care i-a multumit parintelui Protopop Lucian Leonte pentru disponibilitatea de a gazdui expozitia si de a transmite mai departe mesajul lucrarilor prezentate.  

Parintele Protopop Lucian Leonte a apreciat, la randul sau, nu doar calitatea artistica a lucrarilor, ci si expresivitatea cu care sunt redate chipurile, "fetele unor oameni, bolile, starile lor". 
 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vicepremierul şi ministrul Fondurilor Europene au semnat, la Botoşani, contractul pentru drumul strategic de 107 km

astăzi, 11:51
206

Valoarea contractului se ridică la 330 milioane de lei şi, pe lângă acesta, au mai fost semnate alte şapte contracte de reabilitare a unor sectoare de drum judeţean.Din delegaţia ofici...

Visezi la o carieră în Jandarmerie? Iată noutăţile pentru admiterea la şcolile de subofiţeri jandarmi!

astăzi, 11:48
68

Tinerii botoşăneni interesaţi să urmeze o carieră în Jandarmeria Română, dar care nu îndeplineau condiţiile impuse de înălţimea minimă obligatorie, au acum ocazia să...

Ministrul Fondurilor Europene, la Botoşani: Este pentru prima dată în mandatele mele când aud imnul UE într-o instituţie publică

astăzi, 11:45
169

Marius Nica s-a arătat plăcut surprins de faptul că într-o instituţie publică se intonează imnul UE, menţionând că este pentru prima dată când întâlneşte o astf...