Succes al cinematografiei româneşti, cu un film realizat după romanul unui scriitor botoşănean!

Succes al cinematografiei româneşti, cu un film realizat după romanul unui scriitor botoşănean!

   hotnews.ro

Lungmetrajul "Inimi cicatrizate" a câștigat sâmbătă "Premio speciale della giuria" în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno (3-13 August 2016).

Special Jury Prize este unul dintre principalele premii ale prestigiosului eveniment din Elveția, fiind în valoare de 30.000 de franci elvețieni. Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, "Inimi cicatrizate", este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, scriitor născut pe 8 septembrie 1909, la Botoşani, şi care a trăit 28 de ani, suferind de o boală pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală.

Publicat în 1937, romanul "Inimi cicatrizate" descrie viața unui student român pe nume Emmanuel, marcat de o boală numită tuberculoză vertebrală, care se îndrăgostește de o colegă internată în același sanatoriu de lângă Paris. La fel ca personajul principal din carte, Max Blecher suferea de această boală și și-a petrecut ultimul an din viață împreună cu un aparat ce-i cuprindea tot corpul, imobilizat într-un scaun cu rotile. Romanul a fost recunoscut drept capodoperă în România, încă de la apariţie.


(Max Blecher pe patul de suferinţă)

Filmul, în regia lui Radu Jude, a fost elogiat de critica de specialitate internațională și a fost primit cu aplauze furtunoase de publicul prezent la proiecțiile din cadrul festivalului.

"Regizorul "Aferim!"-ului, Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în "Inimi cicatrizate", o adaptare meticuloasă și lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tînăr ale cărui gînduri și sentimente stau în umbra morții abordează teme filozofice majore, precum semnificația și rostul existenței umane", titrează Screen International.

Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.


(Echipa filmului "Inimi cicatrizate")

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
177

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
168

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
118

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...