Stimati profesori, aveti grija pe cine primiti in casa!

Stimati profesori, aveti grija pe cine primiti in casa!
Viata bate… teatrul! Un act cultural pus la cale de Teatrul Mihai Eminescu Botosani, in "complicitate" cu Inspectoratul Scolar, s-a transformat intr-un experiment care dezvaluie adevaruri socante despre timpul pe care il strabatem.

Spectacolul "Scuzati, doamna profesoara" s-a jucat pe scena Teatrului Mihai Eminescu trei seri la rand, sambata si duminica reprezentatiile fiind completate cu dezbateri la care au participat elevi, profesori si public obisnuit.

Un spectacol catalogat ca fiind extrem de dur prin actiunea in sine, cu actori – Irina Mititelu, Ioan Cretescu, Sorin Ciofu, Bogdan Muncaciu si Cristina Ciofu – care reusesc sa transpuna sentimentele, duritatea si manifestarile personajelor, si un regizor – Volin Costin care pare sa fi mizat, in alegerea acestui text, tocmai pe realitatile cotidianului, pe derapajul unei societati tot mai degradate spiritual.

Personajele, patru elevi care merg acasa la profesoara lor pentru a o sarbatori cu prilejul zilei de nastere, scot la iveala tipologii si caractere diferite, elevi cu reale capacitati intelectuale, insa de o inteligenta periculoasa, care merge pana la violenta si tortura psihica. Vlad, "maestrul de ceremonii", este elevul de bani gata, se pregateste pentru o cariera in diplomatie, este inteligent, perspicace si fara scrupule. Nu se da in laturi de la a-i propune lui Pavel sa fie de acord sa ii violeze prietena (cu care Pavel facuse planuri de casatorie) chiar in fata profesoarei de matematica, pentru a o convinge pe aceasta sa le dea cheia de la seiful cu lucrarile la matematica. "Pentru un scop nobil", Pavel accepta in final, pentru ca nu poate lasa pe nimeni si nimic sa stea in calea unui viitor care se arata stralucitor, viitor care pare sa fie in pericol din cauza unei nefericite note la matematica. Profesoara de matematica cedeaza in fata scenei violului, le da cheia, dar in clipa urmatoare se sinucide in baie, la doi pasi de elevii sai.

Lidia – concentrata doar pe partea materiala a vietii, pe aspectul exterior, care pare sa ii fie biletul de intrare intr-o viata lipsita de griji, eleva recunoscand in fata profesoarei ca isi va negocia pana si fecioria, preocupata de banii obtinuti prin orice mijloace, este victima unei tentative de viol chiar in fata celui caruia ii promisese ca se va casatori cu el, cu conditia sa nu traiasca in saracie.

Victor – tipul de elev curat, inocent, victima prin definitie, alcoolic in devenire, executant perfect si colegul folosit la treburile murdare.

Ideea regizorului Volin Costin de a-i determina pe elevii din public sa se identifice cu personajele a tranformat dezbaterea intr-un al doilea spectacol, de data aceasta de o cruzime reala, incredibila, care a socat la propriu spectatorii adulti. "De ce ati aplaudat la scena violului?", a fost intrebarea lui Lucian Baleanu, secretarul literar al Teatrului. Raspuns: "Pentru ca fiecare face parte dintr-un grup, am aplaudat impreuna, ne-am distrat, am aplaudat interpretarea". "Elevii sunt sub influenta emisiunilor tip Vacanta mare, a scenelor grotesti de la televizor, a stirilor de la ora 5. Pentru ei nimic nu este socant in aceasta scena", motiveaza un profesor.

Insa socul pentru profesori a fost faptul ca cei mai multi dintre elevi s-au identificat cu personajele Vlad si Pavel, multi dintre ei recunoscand ca admira faptul ca cei doi au un scop in viata si ca sunt dispusi sa faca orice pentru a-si atinge acest scop. Mai mult, ar face la fel daca in joc ar fi o miza atat de importanta. Nimeni nu a avut curaj sa se identifice cu personajul Victor, elevul alcoolic dar curat la suflet, care stie sa opreasca la timp nebunia sa si a celorlalti. Despre Lidia nici nu merita sa se vorbeasca, ea va fi personajul mereu la indemana.

Am vazut lacrimi in ochii spectatorilor. "Nu imi vine sa cred. Am asistat mai devreme la un spectacol pe scena, dar acum nu mai inteleg nimic. Nu cred ca e adevarat ce aud". "Cine este de vina pentru ce se intampla cu copiii? Sunt destepti, sunt foarte inteligenti, dar ne sperie". "Eu sper ca au vorbit doar cei care au incercat sa braveze, desi e riscant sa spui ce au spus ei, in fata propriilor profesori", sunt cateva dintre parerile spectatorilor obisnuiti care s-au aflat duminica seara in sala. 

In mod cert, in sala au fost si elevi care au simtit si au vazut cu totul altceva. Acei elevi care insa nu au curaj sa se manifeste, sa dovedeasca si sa isi impuna propriul adevar.

Spectacolul "Scuzati, doamna profesoara" a fost unul real. Orice asemanare cu persoane din viata reala este absolut posibila si dovedita. Cat despre profesoara care a decis sa se sinucida, care a simtit pe propria piele ca nimeni nu mai crede in valori, in principii... "Hai sa fim seriosi, cine se mai sinucide astazi din cauza unor principii morale? Profesoara nu avea niciun defect, era perfecta. Nu exista asa ceva...", a spus unul dintre elevi. "Nici macar nu era perfecta, daca a cedat in fata elevilor si s-a sinucis inseamna ca nu era perfecta!", a punctat un altul.

"Scuzati, doamna profesoara" este un spectacol recomandat minorilor, dar obligatoriu pentru adulti. Si, domnilor profesori, aveti grija cine va suna la usa! (F.Tonita) 
 

Scuzati, doamna profesoara, un spectacol pentru elevi, profesori si parinti
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
24

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
42

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
37

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...