Solidaritate cu botoşăneanca Stela Covaci, fost deţinut politic, ameninţată de mafia samsarilor de case

Solidaritate cu botoşăneanca Stela Covaci, fost deţinut politic, ameninţată de mafia samsarilor de case
Fundaţia "Ideea Contemporană", Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Civic Media, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Federația Română de Democrație prin Drept, Mișcarea Patriotică Română, Revista CERTITUDINEA, Alianța Națională Sindicală Feroviară, Asociația Socio-Culturală "Florești", Asociația Socio-Culturală pentru promovarea valorilor Romanațiului "Iancu Jianu" și Consiliul Național al Societății Civile în anasamblu își exprimă solidaritatea cu scriitoarea Stela Covaci și dezaprobarea față de măsurile de evacuare a acesteia din propria casă.

Stela Covaci este un simbol puternic al rezistenței românești încă din adolescență. A făcut parte din "Lotul Labiș" al studenților care pregăteau o revoluție asemănătoare cu cea din Ungaria din 1956 (consemnați în dosarele Securității sub denumirea de "Frăția Paleolitică"), fapt pentru care a fost arestată și condamnată la 4 ani închisoare (din care a executat numai doi), pentru "delict de uneltire contra ordinii sociale". Eliberată în 1960, nu a fost reabilitată nici până astăzi, fiind astfel împiedicată să-și termine studiile (ca și soțul ei, marele traducător Aurel Covaci, decedat în 1992).

În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966-1987, cel mai select club cultural al Bucureștiului acelor vremuri. În 1987, când a venit ordin de demolare a casei, Stela Covaci a ieșit în stradă, în fața Ateneului, cu o pancartă agățată de piept, pe care scria: "Declar greva foamei. Vreau să mi se facă dreptate". A fost preluată imediat de organele de securitate, care nu au reușit să o intimideze. În cele din urmă, i s-a repartizat o casă cu chirie pe Theodor Aman nr. 9 A, fără să fie însă despăgubită vreodată pentru fosta locuință demolată.

În "compensație" pentru acest șir de nedreptăți, Stela Covaci este azvârlită din nou în stradă, la vârsta de 80 de ani, căci zilele trecute a primit ordin de evacuare din partea executorilor judecătorești, pe motiv că imobilul este revendicat.

Stela Covaci este membră a Asociației Foștilor  Deținuți Politici (AFPR), de unde primește o indemnzație de 40 de lei lunar, și a Uniunii Scriitorilor, de unde mai primește o pensie de 80 de lei pe lună.

Atragem atenția că se comite o nedreptate strigătoare la cer. La vârsta de 80 de ani, Stela Covaci nu știe, nu poate și nu are nici resurse pentru a se apăra în fața tertipurilor judecătorești. Nu poate decât să se opună până la capăt, așa cum a făcut-o în 1956 și 1987. Nemaiavând ce pierde decât viața, nu va pleca din casă decât cu forța, ceea ce va fi o mare rușine și o mare problemă de imagine pentru România. Somăm Primăria, Guvernul, Parlamentul, Președinția și Justiția să nu încarce conștiința istorică a statului român cu încă o crimă. Indiferent care sunt rațiunile strict judecătorești ale acestei evacuări, statul român îi este dator Stelei Covaci cu o casă de valoarea celei demolate în 1987.

De aceea, ne exprimăm încă o dată solidaritatea cu Stela Covaci și dezavuăm public evacuarea silnică a acesteia din casa memorială Aurel Covaci, în care trăiește din 1988.

Fundaţia "Ideea Contemporană"
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Asociația "Civic Media"
Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR
Federația Română de Democrație prin Drept
Mișcarea Patriotică Română
Revista CERTITUDINEA
Alianța Națională Sindicală Feroviară
Asociația Socio-Culturală Florești
Asociația Socio-Culturală pentru promovarea valorilor Romanațiului "Iancu Jianu"
Consiliul Național al Societății Civile


Luni 29 iunie a.c., începând de la ora 12,30, pe strada Theodor Aman nr. 9A, în fața imobilului în care locuiesc scriitoarea Stela Covaci și fiica ei, plasticiana Laura Covaci, s-a constituit un lanț uman la care au participat, succesiv, 15-16 personane, în semn de solidaritate cu scriitoarea amenințată de executori cu azvârlirea în stradă. Poetul Laurian Stănchescu, participant la acțiune, o consideră  "o eroină a culturii române, supusă unei execuţii publice inacceptabile în orice regim politic", informează Miron Manega în Certitudinea.


Numele participanților la lanțul uman (foto sus) sunt următoarele: Doina Balaban, Mircea Coloșenco, Andrei Covaciu, Laura Covaciu, Lucian Curelariu, Noni Cristea și soția sa, Cristina Coman, Gina Cazan, Lucia Fetcu, Liana Ghel și fiul ei Samuel Ghel, Miron Manega, Laurian Stănchescu, Gina Vieru și Corneliu Zeană.

Gestul participanților la acțiune a fost un gest simplu, de caldă solidaritate frățească, de elementară demnitate umană, în numele speciei din care avem pretenția că facem parte. Nu a fost un simplu "like" pe Facebook, a fost o participare directă. Rațiunea acestei solidarități umane este și un răspuns la cuvintele lui John Donne, alese de Ernest Hemingway ca moto la romanul său "Pentru cine bat clopotele":

"Niciun om pe lume nu-i doar un ostrov stingher şi de sine stătător. Fiecare om este o bucăţică din Univers, o parte din întregul cel de căpetenie. Dacă marea îi smulge cu valurile un bulgăre, Europa este împuţinată, aşa cum ar fi orice bulgăre de pământ, ori moşia ta, ori a prietenilor tăi. Moartea oricărui om mă vatămă pe mine, fiindcă mă aflu cuprins în omenire. De aceea, niciodată să nu întrebi pentru cine bat clopotele. Pentru tine bat".

P.S. Pentru a înțelege care este, de fapt, situația scriitoarei Stela Covaci, citiți articolul "Executia publică a unui simbol"

Sursa: Certitudinea via Ziaristi Online

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
103

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
631

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
219

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...