Sfinţirea bisericii din Baranca, la 20 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie

Sfinţirea bisericii din Baranca, la 20 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie

   Foto: Facebook/ Parohia Baranca

Credincioşii Parohiei Baranca din judeţul Botoşani au îmbrăcat haine de sărbătoare sâmbătă, 9 septembrie 2017. Biserica cu hramul Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir" şi Sfântul Proroc Ilie a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După târnosirea locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în apropierea bisericii, pe o scenă special amenajată.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat ce înseamnă a fi creştin veritabil: „O viaţă adevărată aici, pe pământ, înseamnă o viaţă în care omul are mărturie din Scripturi pentru tot ceea ce grăieşte şi tot ceea ce face. Iar cel care are cartea sfântă căpătâi în viaţa sa ştie că nu se rătăceşte, căci cuvântul Domnului este adevărul. Nu poţi să spui că eşti creştin şi trăieşti în desfrânare. Nu poţi să spui că eşti creştin şi juri strâmb la tribunal. Nu poţi să spui că eşti creştin şi faci avort. Nu poţi să spui că eşti creştin şi nu mergi la sfânta biserică la Dumnezeiasca Liturghie. Nu poţi să spui că eşti creştin şi să ai toate cele de trebuinţă în casă, iar vecinul tău să nu aibă o bucată de pâine pe masă. Aşadar, dacă dorim să fim ai lui Hristos, adică creştini, se cuvine ca toate aceste lucruri să le îndepărtăm din viaţa noastră, să luptăm împotriva lor şi chiar dacă - oameni slabi fiind - cădem din când în când  în păcat, să ne ridicăm şi Hristos ne va primi din nou“.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul sfintei mese din altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. paroh Alin-Constantin Aroşoaie, vizibil emoţionat, a adresat câteva cuvinte mulţimii prezente, în care a făcut referire la istoria construirii locaşului de cult, cât şi la vrednicia celor care au contribuit la ridicarea lui. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat importanţa evenimentului pentru comunitatea din Baranca, după care l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Alin-Constantin Aroşoaie.

Alături de preotul paroh, au primit distincţii şi diplome toţi cei care s-au implicat în ridicarea şi înfrumuseţarea locaşului de cult. Printre cei evidenţiaţi s-au numărat preoţii Cristian Mîndru, Ionuţ Alungulesei şi Gheorghe Isachi, precum şi Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte.

Pe parcursul zilei, credincioşii veniţi la sărbătoarea Parohiei Baranca s-au închinat în noul locaş de cult, trecând prin Sfântul Altar. Construcţia Bisericii cu hramurile „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ şi „Sfântul Proroc Ilie“ a fost începută în anul 1998. (Tudorel Rusu, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...