Sfinţire de biserică oficiată de IPS Mitropolit Teofan, în Parohia Nicolae Bălcescu - Flămânzi

Sfinţire de biserică oficiată de IPS Mitropolit Teofan, în Parohia Nicolae Bălcescu - Flămânzi
Câteva mii de credincioşi au participat duminică la sfinţirea Bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi" din localitatea Nicolae Bălcescu - Flămânzi, Protopopiatul Hârlău, judeţul Botoşani. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba de târnosire a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti.

Duminică, 28 septembrie 2014, a fost o zi de sărbătoare specială pentru credincioşii Parohiei Nicolae Bălcescu - Flămânzi, Protopopiatul Hârlău, judeţul Botoşani, care au participat în număr mare la sfinţirea bisericii închinate Sfinţilor Trei Ierarhi. Locaşul a fost înnoit şi a primit veşmântul harului prin stropirea cu Agheasmă şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi,  precum şi pr. Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hârlău. Ierarhul a sfinţit Sfânta Masă după ce a pus în piciorul jertfelnicului moaşte ale sfinţilor martiri. Slujba de sfinţire a locaşului de cult şi a picturii interioare a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată pe un podium special amenajat în curtea bisericii.

Cele trei lucruri necesare pentru a ne îmbogăţi în Dumnezeu

Imediat după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a punctat trei aspecte prin care omul se poate îmbogăţi în Dumnezeu: "Ca să ne îmbogăţim în Dumnezeu, trebuie să înţelegem aceste trei lucruri: în primul rând, că fără de Dumnezeu nu putem face nimic, în al doilea rând, că e necesar să ne retragem din gâlceava lumii cel puţin câteva zeci de minute în fiecare zi, în rugăciunea şi în liniştea legăturii cu Dumnezeu, iar în al treilea rând, că e necesar să recunoaştem păcatul din viaţa noastră, nu păcatul din viaţa celor care se află lângă noi. Împlinind aceste lucruri, nădăjduim în mila Domnului că vom fi primiţi în Sfânta Sfintelor, adică în Sfânta Biserică, care, prin sfinţire, prin binecuvântare şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, a devenit templu al lui Dumnezeu".

În timpul împărtăşirii credincioşilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Nicolae Crăciun a dat citire hrisovului de sfinţire, vorbind despre istoricul locaşului de cult proaspăt târnosit, după care Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit mai multe distincţii de vrednicie. Preotul Constantin Patacă, parohul de la Nicolae Bălcescu, a fost hirotesit iconom stavrofor, oferindu-i-se crucea, bederniţa şi brâul roşu, iar toţi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

Scurt istoric al Parohiei Nicolae Bălcescu

Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" din localitatea  Nicolae Bălcescu a fost înfiinţată în anul 1999, în cadrul programului "Nici un sat fără biserică", iniţiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La data de 13 februarie 2000 au fost sfinţite de către PS Părinte Calinic Botoşăneanul locurile pentru viitoarele locaşuri sfinte ale acestei parohii - paraclisul cu hramurile "Sf. M. Mc. Mina" şi "Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ" şi biserica mare cu hramul "Sfinţii Trei Ierarhi". Paraclisul s-a construit din lemn şi s-a finalizat la 7 luni de la sfinţirea locului.

Biserica mare  a fost începută în anul 2002,  pe data de 13 martie, în timpul Postului Mare. Proiectul locaşului de cult a fost întocmit de către Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, coordonator fiind d-l ing. Mircea Precupan, d-l ing. Ştefan Darabană, diriginte de şantier, şi d-l arhitect Bogdan Negoiţă. Noua biserică a fost construită în stilul ştefanian, acoperită cu tablă de cupru, cu pardoseală de marmură. În luna noiembrie 2011 s-a început pictura, iar în anul 2010 s-a ridicat şi o casă socială cu hramul "Sf. Cuv. Patapie", având sală de mese, bucătărie, grup sanitar, iar la mansardă sală de conferinţe, cameră pentru oaspeţi şi grup sanitar. (Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie care urma să nască, refuzată de 5 spitale pe motiv că are 160 de kilograme!

astăzi, 15:40
367

O femeie în vârstă de 28 de ani din Bârlad, care urma să nască, a fost refuzată de 5 spitale, motivul invocat de reprezentanții unităților medicale fiind acela că tână...

Întâlnirea secretarilor unităţilor administrativ- teritoriale din judeţ

astăzi, 14:26
168

Instituţia Prefectului - Judeţul Botoşani a găzduit astăzi întâlnirea secretarilor unităţilor administrativ- teritoriale din judeţ în cadrul unei activităţi de îndrum...

Și-a găsit soțul mort în casă. Bărbatul decedase de câteva zile!

astăzi, 12:57
1972

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe groaznice când s-a întors acasă după mai multe zile. Botoșăneanca fusese plecată la țară, în timp ce soțul ei, &ici...