Sfinţire de biserică oficiată de IPS Mitropolit Teofan, în Parohia Nicolae Bălcescu - Flămânzi

Sfinţire de biserică oficiată de IPS Mitropolit Teofan, în Parohia Nicolae Bălcescu - Flămânzi
Câteva mii de credincioşi au participat duminică la sfinţirea Bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi" din localitatea Nicolae Bălcescu - Flămânzi, Protopopiatul Hârlău, judeţul Botoşani. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba de târnosire a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti.

Duminică, 28 septembrie 2014, a fost o zi de sărbătoare specială pentru credincioşii Parohiei Nicolae Bălcescu - Flămânzi, Protopopiatul Hârlău, judeţul Botoşani, care au participat în număr mare la sfinţirea bisericii închinate Sfinţilor Trei Ierarhi. Locaşul a fost înnoit şi a primit veşmântul harului prin stropirea cu Agheasmă şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi,  precum şi pr. Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hârlău. Ierarhul a sfinţit Sfânta Masă după ce a pus în piciorul jertfelnicului moaşte ale sfinţilor martiri. Slujba de sfinţire a locaşului de cult şi a picturii interioare a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată pe un podium special amenajat în curtea bisericii.

Cele trei lucruri necesare pentru a ne îmbogăţi în Dumnezeu

Imediat după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a punctat trei aspecte prin care omul se poate îmbogăţi în Dumnezeu: "Ca să ne îmbogăţim în Dumnezeu, trebuie să înţelegem aceste trei lucruri: în primul rând, că fără de Dumnezeu nu putem face nimic, în al doilea rând, că e necesar să ne retragem din gâlceava lumii cel puţin câteva zeci de minute în fiecare zi, în rugăciunea şi în liniştea legăturii cu Dumnezeu, iar în al treilea rând, că e necesar să recunoaştem păcatul din viaţa noastră, nu păcatul din viaţa celor care se află lângă noi. Împlinind aceste lucruri, nădăjduim în mila Domnului că vom fi primiţi în Sfânta Sfintelor, adică în Sfânta Biserică, care, prin sfinţire, prin binecuvântare şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, a devenit templu al lui Dumnezeu".

În timpul împărtăşirii credincioşilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Nicolae Crăciun a dat citire hrisovului de sfinţire, vorbind despre istoricul locaşului de cult proaspăt târnosit, după care Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit mai multe distincţii de vrednicie. Preotul Constantin Patacă, parohul de la Nicolae Bălcescu, a fost hirotesit iconom stavrofor, oferindu-i-se crucea, bederniţa şi brâul roşu, iar toţi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

Scurt istoric al Parohiei Nicolae Bălcescu

Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" din localitatea  Nicolae Bălcescu a fost înfiinţată în anul 1999, în cadrul programului "Nici un sat fără biserică", iniţiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La data de 13 februarie 2000 au fost sfinţite de către PS Părinte Calinic Botoşăneanul locurile pentru viitoarele locaşuri sfinte ale acestei parohii - paraclisul cu hramurile "Sf. M. Mc. Mina" şi "Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ" şi biserica mare cu hramul "Sfinţii Trei Ierarhi". Paraclisul s-a construit din lemn şi s-a finalizat la 7 luni de la sfinţirea locului.

Biserica mare  a fost începută în anul 2002,  pe data de 13 martie, în timpul Postului Mare. Proiectul locaşului de cult a fost întocmit de către Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, coordonator fiind d-l ing. Mircea Precupan, d-l ing. Ştefan Darabană, diriginte de şantier, şi d-l arhitect Bogdan Negoiţă. Noua biserică a fost construită în stilul ştefanian, acoperită cu tablă de cupru, cu pardoseală de marmură. În luna noiembrie 2011 s-a început pictura, iar în anul 2010 s-a ridicat şi o casă socială cu hramul "Sf. Cuv. Patapie", având sală de mese, bucătărie, grup sanitar, iar la mansardă sală de conferinţe, cameră pentru oaspeţi şi grup sanitar. (Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție! Este interzis să amestecați aceste medicamente cu alcool!

astăzi, 17:20
371

Potrivit Consumer Reports, mai mult de 100 de medicamente pot provoca probleme atunci când sunt amestecate cu alcool. Combinarea acestora poate avea simptome începând cu greaț...

Doi medici anchetați în Italia, după moartea unei românce de 35 de ani!

astăzi, 15:41
421

Medicii sunt acuzați că au tratat cu superficialitate femeia, care la puțin timp după ce a fost consultată de ei și asigurată că nu suferă de nimic grav, a decedat. Conaționala noastră ar ...

Polițist botoșănean, trimis în judecată pentru luare de mită!

astăzi, 14:51
3359

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor P.V. şi P.D.M., ambii din județul Botoşani, primul cercetat...