Sfinții Botoșanilor: Pe 22 septembrie se năștea, la Vorniceni, călugărul în fața căruia mai târziu a îngenuncheat Prințul Charles al Marii Britanii!

Puțină lume știe că un român, un botoșănean, a avut un rol foarte important în apropierea Prințului Charles de România, și mai cu seamă de ortodoxie.

Sfinții Botoșanilor: Pe 22 septembrie se năștea, la Vorniceni, călugărul în fața căruia mai târziu a îngenuncheat Prințul Charles al Marii Britanii!

Părintele Dionisie Ignat

Parintele Dionisie Ignat s-a nascut in 22 septembrie 1909, in comuna Vorniceni din judetul Botosani, intr-o familie de tarani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru, fiind mezinul familiei. Tatal sau, Ioan, a fost un om foarte credincios, dar a murit cand Dumitru avea doar un an si ceva.

Din cauza conditiilor vitrege din timpul Primului Razboi Mondial si de mai apoi, tanarul Dumitru a absolvit doar patru clase primare, de fiecare data fiind premiant, si doi ani de scoala profesionala.

Fiind foarte apropiat de fratele sau Gheorghie, mai mare decat el cu zece ani, Dumitru l-a urmat in viata monahala, mai intai in Romania, incepand din 1923, si apoi la Muntele Athos, trei ani mai tarziu. In timp ce Gheorghie a primit numele de Ghimnazie la Schitul Magura din Moldova, unde a fost hirotonit ierodiacon, Dumitru avea sa devina monah in Muntele Athos.

Cei doi frati au intrat in Sfantul Munte in ziua de 6 septembrie 1926, impreuna cu inca doi tovarasi, veniti si ei de la Schitul Magura. Dumitru avea pe atunci doar 17 ani. Dupa un scurt pelerinaj prin Athos, fratii Ignat incearca sa se stabileasca la Schitul Romanesc Prodromu, dar nu sunt primiti, din cauza problemelor existente in acea vreme la schit.

Impreuna cu un alt calugar roman, schimonahul Sebastian, Parintele Ghimnazie si cu Dumitru imprumuta o suma apreciabila de bani si cumpara Chilia "Bunavestire" de pe teritoriul Manastirii Pantocrator. Pentru a-si putea plati datoria cei doi frati muncesc din greu, timp de trei ani, ca argati la Manastirea Iviru. Desi viata le era foarte aspra, la Chilia "Bunavestire" Dumitru si Parintele Ghimnazie au avut cele mai mari bucurii duhovnicesti, care i-au ajutat sa treaca cu bine peste multele ispite ale demonilor.

In 1927 Dumitru este tuns calugar cu numele Dionisie, iar in 1931 este hirotonit ierodiacon. Dupa moartea staretului lor, parintele Sebastian, fratii Ignat merg in 1933 la Chilia "Sfantul Tihon din Zadonsk" din Capsala, condusa de Staretul Ghedeon Chelaru. Impreuna cu acesta vor prelua din 1937 Chilia "Sfantul Gheorghe" din Colciu, pe care au refacut-o din temelii si de care Parintele Dionisie nu se va mai desparti niciodata. Este facut ieromonah in 1937 la Chilia "Sfantul Tihon" de catre Episcopul Sfantului Munte, Ierotei, iar duhovnic devine in 1945.

Decenii la rand Batranul Dionisie s-a nevoit in tacere urmand exemplul de viata al fratelui sau, Parintele Ghimnazie, care ajunsese la o mare sfintenie inainte de sfarsitul sau pamantesc, in 1965. Dupa moartea Parintelui Ghedeon Chelaru, in 1979, Parintele Dionisie a devenit conducatorul chiliei, avandu-l alaturi pe schimonahul Ioan Sova, celor doi adaugandu-li-se in urmatoarele decenii si alti vietuitori.

Bucurandu-se de-a lungul vietii de sfaturile duhovnicesti ale unor parinti sporiti ca Antipa Dinescu, Elisei Filibiu, Macarie Untan, Ioan Gutu si Dometie Trihenea, Staretul Dionisie a devenit unul din cei mai experimentati parinti duhovnicesti din Sfantul Munte, deopotriva pentru monahii romani, greci sau de alte neamuri, dar si pentru miile de pelerini veniti din intreaga lume ca sa gaseasca la Colciu liniste sufleteasca si sfat duhovnicesc. Batranul Dionisie a trecut la cele vesnice in 28 aprilie/11 mai, 2004, la varsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuti in Sfantul Munte. (Staretul Dionisie. I. Duhovnicul de la Sfantul Munte Ahtos, Editura Prodromos, 2009)


Puțină lume știe că un român, un botoșănean, a avut un rol foarte important în apropierea Prințului Charles de România, și mai cu seamă de ortodoxie.

La scurtă vreme după ce a venit prima dată în România, Prințul Charles a ajuns la Muntele Athos. Era în Săptămâna Luminată, după Sfintele Paști din anul 2000. Prințul britanic a mers la Mănăstirea Vatopedu, unde stareț era Părintele Dionisie Ignat, "bătrânul și orbul", născut pe 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni, județul Botoșani.

Bătrânul duhovnic l-a primit cu mare cinste pe prinț. "Nu sunt ortodox, dar sunt creștin și respect cu sfințenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor", a dat mărturie de credință Prințul Charles în fața Părintelui Dionisie. O dragoste mărturisită cu evlavie. Și deloc întâmplătoare, pentru că prințul a continuat: "De când am vizitat Biserica Ortodoxă, în sufletul și în inima mea s-a instalat o adevărată bucurie sufletească, mai mult ca înainte de a cunoaste această Biserică". Citeste mai departe Botoșăneanul în fața căruia Prințul Charles al Marii Britanii și-a plecat capul!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Medicul uriaș din Botoșani, despre care Profesorul Aurel Dorcu spunea: ”E atâta delicateță în ființa acestui om!”

Duminică, 17 Martie 2024
1450

”Caracterul doctorului Apăteanu dublează și înnobilează personalitatea omului de știință, uimește și te subjugă, atunci când te afli în preajma sa. Zâmbetul și...

Gheorghe Plioț, omul din care izvorăște lumina, și-a lansat prima carte de versuri la Botoșani! (Foto, Video)

Sâmbătă, 16 Martie 2024
666

Gheorghe Plioț este autorul volumului de versuri ”Izvor de lumină”, și poate că niciun alt titlu nu s-ar fi potrivit unei cărți menite să scoată din neguri sufletele neîmpăr...

Duioșia colțuroasă a unui om cu inima atât de mare încât nu poate să moară

Joi, 14 Martie 2024
574

Un om cu inima prea mare. Așa a sunat diagnosticul medicului, când Ove s-a prăbușit în zăpadă și a trebuit să fie operat pe muchie de viață și de moarte. O chestiune medicală (c...