Sfântul Ioan Iacob va fi sărbătorit la Dorohoi şi Crăiniceni

Sfântul Ioan Iacob va fi sărbătorit la Dorohoi şi Crăiniceni
Credincioşii din Dorohoi se pot închina în aceste zile la racla ce adăposteşte moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, care va fi adusă la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi. Manifestări religioase deosebite vor avea loc duminică, 5 august, şi la Crăiniceni, în satul natal al Sfântului Ioan Iacob. 
 
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi vor începe astăzi manifestările dedicate cinstirii ocrotitorului acestei instituţii. Elevii, profesorii şi absolvenţii seminarului vor participa astăzi la o sesiune de comunicări, coordonată de pr. Ionuţ Creţu, pr. Ionuţ-Ştefan Apetrei şi pr. Teodor Cătălin Budacă.

În această seară, va ajunge din Arhiepiscopia Tomisului racla în care se află fragmente din moaştele Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel, dar şi părticele din moaştele Sfinţilor Epictet, Astion şi Pantelimon.

"Astăzi, la ora 20:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu, care va fi urmată de slujba Privegherii şi Sfânta Liturghie. Mâine-dimineaţă se vor oficia Ceasurile şi Taina Sfântului Maslu, apoi va avea loc un pelerinaj la Casa Sfântului Ioan Iacob din localitatea Horodiştea. Tot mâine, de la ora 17:00, se va oficia Vecernia unită cu Litia, iar duminică, 5 august, vor fi săvârşite Utrenia Acatistul şi Sfânta Liturghie. La final, Corul "Haris" al seminarului va susţine un concert de cântări religioase. Duminică, la ora 17:00, se va oficia Vecernia unită cu Litia, iar luni, 6 august, după Sfânta Liturghie închinată Schimbării la Faţă, racla cu sfintele moaşte va pleca spre Constanţa", a spus pentru Ziarul Lumina pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi.

Sărbătoare şi la Crăiniceni

Biserica "Sfânta Treime" din parohia Crăiniceni, Protopopiatul Darabani, îi aşteaptă pe credincioşi să participe la programul liturgic dedicat pomenirii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Localitatea Crăiniceni este satul natal al Sfântului Ioan Iacob.

Părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, a relatat că Sfântul Ioan Iacob a frecventat în copilărie actualul sfânt lăcaş din Crăiniceni. Mâine se va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia, iar duminică, 5 august, se vor săvârşi Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi Sfânta Liturghie.

"La final, va avea loc o procesiune de la Biserica "Sfânta Treime" la casa Sfântului Ioan Iacob, unde se vor oficia Agheazma mică şi pomenirea celor adormiţi. Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob se va încheia cu o agapă ce va fi pregătită de credincioşii parohiei Crăiniceni", a spus pr. protopop Constantin Pânzariu, in Ziarul Lumina.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident rutier soldat cu o persoană rănită și două mașini avariate!

Luni, 18 Iunie 2018
507

Evenimentul s-a produs luni seara, în zona ANL Cișmea, accidentul fiind provocat de un autoturism Mercedes Benz al cărui șofer a scăpat controlul asupra volanului și care a intrat pe contra...

Macron, unui pusti care i-a spus "Manu": Poti face pe imbecilul, dar imi spui domnule presedinte - VIDEO

Luni, 18 Iunie 2018
739

"Imi spui domnule presedinte sau domnule", l-a pus Emmanuel Macron la punct pe un tanar care l-a apostrofat intrebandu-l "cum merge, Manu?", la finalul comemorarii Apelului de la 1...

Botoșani: Un bărbat a anunțat la 112 că un nou-născut a fost aruncat la ghena de gunoi! FOTO

Luni, 18 Iunie 2018
6577

Luni după-amiază, în urma apelului la 112, mai multe echipaje de intervenție au ajuns în zona containerelor de gunoi unde se anunțase că fusese aruncat un nou-născut. Cel care făcus...