Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, serbat într-o biserică botoşăneană

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, serbat într-o biserică botoşăneană
Biserica "Sfântul Ioan Iacob" din Botoşani îşi cinsteşte astăzi ocrotitorul. Aseară a fost săvârşită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în această dimineaţă, programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi Sfânta Liturghie.

"Anul acesta, la fel ca în fiecare an, în această perioadă, biserica noastră este în straie de sărbătoare. Ne gândim că Sfântul Ioan Iacob, ocrotitorul parohiei noastre, este cel care ne ajută, aşa cum ne-a ajutat de fiecare dată. Aşteptăm toţi credincioşii care doresc să îi mulţumească Sfântului Ioan Iacob pentru dragostea pe care acesta le-o oferă", a spus pr. paroh Radu-Constantin Zaiţ pentru Ziarul Lumina.

În anul 2011, în Parohia "Sfântul Ioan Iacob" din Botoşani a început ridicarea unei biserici din cărămidă.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm că undeva după jumătatea lunii august să ne putem muta în biserica cea nouă care este în construcţie. În prezent, aproape am terminat lucrările de la sistemul de încălzire, am tencuit la interior, am reuşit să punem tabla, am construit Sfânta Masă şi aşteptăm catapeteasma. După ce toate aceste lucrări vor fi terminate şi după ce se usucă tencuiala, sperăm să intrăm pentru a sluji în noua biserică. Momentan, slujim pe o scenă amenajată lângă biserică, întrucât noua biserică a fost construită ca o haină în jurul bisericii vechi din lemn. Sperăm ca în curând să îi aducem laudă lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan Iacob în noul locaş", a adăugat pr. paroh Radu-Constantin Zaiţ.

Biserica "Sf. Ioan Iacob" din Botosani

Situata in zona industriala a municipiului Botosani, Biserica "Sf.Ioan Iacob", avand ca ocrotitor pe Sfantul Ioan Iacob, de loc din Crainiceni,judetul Botosani, vietuitor la Manastirea Hozeva, este o capela de cimitir de dimensiuni reduse, dar care primeste credinciosi cu frica de Dumnezeu din tot orasul Botosani.

Nou infiintata, parohia Sf. Ioan Iacob si Biserica ce poarta hramul Sfantului Ioan Iaob Hozevitul (cu zi de pomenire la 5 august) a functionat mai intai ca o capela in care se oficiau doar slujbele de pomenire a mortilor.

In anul 1922, veteranii de razboi au donat un hectar de teren si au infiintat aici un cimitir. In anul 1927 se construieste un cimitir si o biserica de lemn de dimensiuni reduse destinata slujbelor de parastas si de inmormantare.

Avand hramul initial Ziua Crucii, actuala Biserica a suferit unele modificari intrucat dimensiunile reduse nu puteau primi credinciosii care incepeau sa vina la sfintele slujbe din ce in ce mai multi.

In anul 1998, un credincios din zona, astazi inmormantat in cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuiala proprie si ajutat de alti cativa crestini din zona, reconstruieste capela, dandu-i dimensiuni mai mari. In acelasi an, zona este declarata de catre Protopopiatul Botosani parohie cu hramul Ziua Crucii (14 septembrie).

In anul 1999, luna ianuarie, vine aici prin transfer preotul Ioan Iordache, care pana in septembrie acelasi an, impreuna cu noii crediniosi, finalizeaza lucrarile de restaurare si pictura interioara a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici si Iuliana Frantescu. De asemenea, tot atunci s-a realizat si clopotnita de lemn, care se afla la intrarea in cimitir.

Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de tarnosire a Sfantului Locas de catre Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, insotit de Protopop Lucian Leonte si de un sobor de preoti si diaconi.

Pe 1 august 2010 este numit paroh Preot Zait Radu Constantin, profesor la Seminarul Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botosani.

Citeste Interviu cu Pr. RADU CONSTANTIN ZAIT

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sanatatea Darabani si-a aflat adversarele din noul sezon al Ligii a III-a. Se va duela cu Otelul Galati!

Miercuri, 16 August 2017
170

Oţelul Galaţi, Farul Constanţa, Petrolul şi „U” Cluj au fost repartizate în serii diferite, iar aşa cum anunţau conducătorii celor patru cluburi acestea se vor lupta ca peste ...

Impact violent în intersecţia morţii de la Orăşeni Deal! Şapte persoane, printre care şi un ambasador, au fost rănite! FOTO

Miercuri, 16 August 2017
7840

Un Audi în care se aflau patru persoane şi care venea dinspre Cristeşti a pătruns în intersecţia cu drumul judeţean care duce la Vorona fără ca şoferul, în vârstă...

Maşină spartă de hoţi pe o stradă din Botoşani! FOTO

Miercuri, 16 August 2017
1924

Autoturismul a fost parcat pe o stradă din apropierea Gării. Proprietarul a observat, marţi dimineaţă, că geamul din partea dreaptă faţă este spart iar din maşină îi lipsesc o cameră...