Sfantul Ignatie si taierea porcului

Sfantul Ignatie si taierea porcului
Sfantul Ignatie Teoforul este sarbatorit pe 20 decembrie. Se crede ca a fost pruncul luat in brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Numele "Teoforul" vine de la marturia sa din epistole, unde scrie ca "Il poarta pe Hristos in inima". Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia, al treilea in succesiune la scaunul episcopal, primul fiind Sf. Ap. Petru, iar al doilea Evodiu, conform marturiilor lui Eusebiu, Origen si Ieronim. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). Particele din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Capitala si la Manastirea Tismana.

Din nefericire, ceea ce se retine din aceasta zi este doar taierea porcilor. Nu stiu care este originea acestui obicei. Potrivit unor cercetatori, acest ritual al injunghierii porcului nu era facut pentru indestularea familiei cu hrana, caci el amintea de jertfele aduse in antichitate zeitatilor care se nasteau si mureau in perioadele de innoire a timpului calendaristic. De aceea, in ziua de Ignat, fiecarui membru al familiei i se facea o cruce cu sangele porcului si se spunea ca e bine sa vezi sange in aceasta zi.

Tinand seama ca astazi oamenii nu se mai insemneaza cu sangele porcului, din acesta zi nu mai ramane decat indestularea pantecelui. Cert este ca Biserica nu poate recomanda si incuraja taierea porcilor in vreme de post. Pentru crestini, Craciunul nu e doar prezenta unor carnati, sarmale, sunca, caltabosi, cozonaci, ...pe masa. Pentru acestia, important e ca Fiul lui Dumnezeu sa Se nasca in ei. Dar omului din zilele noastre ii este mai usor sa taie porcul, sa-si condimenteze carnatii si sa-i manance fara retineri. De altfel, isi spune ca e destul de dificil sa explice cum Fiul lui Dumnezeu, nascut din vesnicie din Tatal, Se naste din Fecioara Maria. Asa ca alegerea sa sta in ceea ce ii cere mai putin efort.

Atat de mare era credinta celor din vechime, incat ei respectau cu sfintenie vremea postului. Astfel, taierea porcului se facea dupa Craciun, ca nu cumva sa se spurce vreun vas cu carne de porc, cu "de dulce". Astazi, se crede ca porcul trebuie taiat in ziua de Ignat, pentru ca de acum incolo nu se mai ingrasa, nu mai pune carne pe el si nu mai mananca, pentru ca si-a visat taierea.

Nu-mi ramane decat sa va reamintesc ca viata nu inseamna doar "a umbla in trup", adica a indestula pantecele si a saraci inima.

(Adrian Cocosila, crestinortodox.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un autoturism a luat foc în mers! Șoferul a reușit să se salveze în ultima clipă - FOTO

astăzi, 15:26
1597

Momente de panică, marți după-amiază, pe o stradă din municipiul Botoșani. Un autoturism Renault Espace a luat foc în mers, șoferul reușind să se salveze la timp.Mașina c...

Om de afaceri botoşănean: Statul plăteşte facturile la 2-3 luni şi pe noi ne ameninţă cu puşcăria la restanţe de 30 de zile!

astăzi, 14:33
572

Neculai Bălăucă, patronul unei firme de construcţii, susţine că, atâta timp cât statul nu plăteşte la timp, în cadrul lucrărilor câştigate prin licitaţie publică, e...

Fotografia zilei: Chiar suntem cei mai inventivi când vine vorba de transportat porcii pentru Crăciun!

astăzi, 14:24
368

Chiar suntem cei mai inventivi când vine vorba de transportat porcii pentru Crăciun. Imaginea zilei a fost surprinsă de un participant la trafic.Ultima metodă de transportat porcul este c...