Sfantul Ierarh Nicolae

Sfantul Ierarh Nicolae
Crestinii de pretutindeni il sarbatoresc astazi pe Sf. Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai drepti si intelepti sfinti, care a trait in perioada tiraniei pagane. Este prima mare sarbatoare a lunii decembrie, prevestind Nasterea Domnului.

Despre Sf. Nicolae se stie ca a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian, in perioada 284-305. Sfantul s-a nascut in Orientul Mijlociu, la 350 de mile nord de Betleem. A stralucit in viata pustniceasca, ajungand ulterior arhiereu. Credinta in Dumnezeu a starnit nemultumirea mai-marilor vremii, care l-au prins si incarcerat. Nicolae a fost eliberat de imparatul Constantin, de atunci el savarsind numeroase minuni pretutindeni. Sfantul a trecut la cele vesnice la adanci batraneti, insa, dupa cum arata scrierile vremii, nici atunci nu a uitat de cei aflati pe Pamant. Din luna mai a anului 1087, moastele Sf. Nicolae au fost depuse la Bari, in sudul Italiei. Ele au fost luate din Mira ca sa nu cada in mainile musulmanilor. Si astazi, milioane de crestini de pretutindeni se inchina la moastele Sf. Nicolae, pentru a cauta alinare si a cere ajutorul sfantului.

Secole de traditii

Ziua Sf. Nicolae este strans legata de Mos Nicolae, cel care vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri sub perna sau in ghetele puse langa soba. Traditia s-a perpetuat in intreaga Europa, Sf. Nicolae ajungand sa fie inlocuit cu Mos Craciun, dupa ce mai multe tari, in perioada reformata (secolul al XVI-lea), au renuntat la a tine sarbatoarea.

In Romania, aceasta zi este considerata una extrem de importanta, de ea bucurandu-se indeosebi copiii, care primesc cadouri peste cadouri. Se spune ca sarbatoarea isi are originile intr-o intamplare petrecuta cu secole in urma. Trei fete extrem de sarace, dar foarte frumoase, au fost ajutate de sfant, care le-a lasat intr-o noapte o punga cu galbeni in incaltaminte pentru a se putea descurca in viata.

Sf. Nicolae este cunoscut in popor drept Sannicoara. La doar o saptamana de la Santandrei, ziua de astazi a insemnat de-a lungul timpului zeci de motive rituale. Strigoii care bantuie de Santandrei isi pierd din putere, pentru ca lumea este salvata de Sannicoara, personaj mitologic, imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre apus. Tot astazi, aproximativ un milion de romani isi aniverseaza onomastica. In timp, de la numele de Nicolae au aparut derivate, precum: Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula sau Nicoleta, Niculina si Nicola.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
118

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
76

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
75

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...