Sfânta Sofia, ocrotitoarea mamelor de fete și a fiicelor lor - VIDEO

Sofia, nume grecesc, inseamna intelepciune. Ea a avut trei fiice pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis – credinta, Elpis – nadejde si Agapis – dragoste.

Sfânta Sofia, ocrotitoarea mamelor de fete și a fiicelor lor - VIDEO

Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis sunt praznuite pe 17 septembrie. Au vietuit in Italia si au patimit in timpul domniei lui Adrian (117-138).

Sofia, nume grecesc, inseamna intelepciune. Ea a avut trei fiice pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis – credinta, Elpis – nadejde si Agapis – dragoste.

Prefectul provinciei, Antioh, le-a denuntat imparatului Adrian ca sunt crestine. Imparatul le-a poruncit sa aduca jertfa zeitei Artemis. Pentru ca au refuzat, imparatul a poruncit sa fie omorate doar fiicele, ca mama sa sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci si pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate in anul 137. Cand au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani si Agapis noua ani. Sofia a luat trupurile celor trei fiice si le-a ingropat pe un deal, in afara cetatii.

Dupa trei zile de rugaciune la mormantul acestora, si-a dat duhul in mainile Domnului.

Mormintele Sfintei Sofia si a fiicelor sale Pistis, Elpis si Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica „Sfantul Mucenic Pangratie“. Din anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

Din anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

Troparul Sfintei Mucenite Sofia si al fiicelor sale: Pistis, Elpis si Agapis

Mielusele cuvantatoare, prin mucenicie, v-ati adus Mielului si Pastorului, savarsind calatoria cea catre Hristos si credinta pazind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astazi savarsind pomenirea voastra cea sfanta, minunatelor, pe Hristos Il slavim.

Condacul Sfintei Mucenite Sofia si al fiicelor sale: Pistis, Elpis si Agapis

Sfintitele ramuri ale Cinstitei Sofia: Sfintele Pistis, Elpis si Agapis, cu darul au aratat ca intelepciunea elinilor este nebunie. Si prin nevointe aratandu-se biruitoare, s-au incununat cu cununa nepieritoare, de la Stapanul tuturor, Hristos.
 

 

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...