Sergiu Grigore, despre fostul său coleg de liceu: "Leon Dănăilă era, şi la propriu şi la figurat, un om în banca lui"

Sergiu Grigore, despre fostul său coleg de liceu: "Leon Dănăilă era, şi la propriu şi la figurat, un om în banca lui"

SERGIU GRIGORE

Sergiu Grigore este Societar de onoare al Teatrului Vasilache din Botoşani, instituţie pe scena căreia, vreme de aproape jumătate de secol, a dat viaţa personajelor de poveste.

În anii grei de după război, nenea Sergiu, aşa cum îl ştiu astăzi apropiaţii, a fost elev al Liceului "Grigore Ghica" din Dorohoi. În aceeaşi clasă, vreme de patru ani, era şi Leon Dănăilă, viitorul neurochirurg şi academician. Ani grei, de după război. Cu lipsuri mari, după o secetă cumplită care împuţinase drastic până şi raţia de mâncare a liceenilor.

"Despre Leon Dănăilă pot să vorbesc puţin, pentru că şi el vorbea foarte puţin. Stătea mai mult izolat. Noi mai mergeam pe la reuniuni, dar el era preocupat mai mult de studiu. Era, şi la propriu şi la figurat, în banca lui. Dar foarte respectuos, colegial, un băiat foarte liniştit", îşi aminteşte Sergiu Grigore despre fostul coleg de clasă, căruia îi poartă un deosebit respect.

Elevul Leon Dănăilă era preocupat de studiu, "deşi nu era printre primii la învăţătură, era preocupat mereu să studieze ceea ce îl interesa".

S-au revăzut, cu emoţii şi bucurie, peste 50 de ani. În 2002, în acelaşi liceu. 

"A venit şi Leon Dănăilă. Am stat la ora de dirigenţie. E drept că mai eram foarte puţini. Dintre profesori, mai trăiau profesorul de istorie, Gheorghe Romândaşu, şi profesorul de franceză Simeon Saca, el ne fusese şi diriginte. După acea oră de dirigenţie noi am rămas, s-a făcut o mică petrecere. Leon Dănăilă s-a scuzat, trebuia să plece în străinătate, la un congres. De atunci nu ne-am mai văzut, dar am mai vorbit la telefon", îşi aminteşte Sergiu Grigore.

Pe 1 iulie, acad. Leon Dănăilă se va afla la Botoşani, unde va primi, în cadru festiv, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Bun prilej de revedere, de frumoase aduceri aminte!

Citeste si
Leon Dănăilă, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani!
Titlul de Cetăţean de Onoare, acordat neurochirurgului LEON DĂNĂILĂ! Foto, video

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
544

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
991

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4855

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...