Sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal din Dorohoi, în cinstea patronului spiritual

Sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal din Dorohoi, în cinstea patronului spiritual
Luni, 5 august 2013, Seminarul Teologic Liceal din Dorohoi și-a serbat, ca în fiecare an,  ocrotitorul și patronul spiritual: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.   

Evenimentul se încadrează într-un lung șir de evenimente care marchează acest an omagial: împlinirea a 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob, 90 de ani de la înființarea Seminarului Teologic din Dorohoi și 20 de ani de la reînființarea "Scolii de la răscruci", așa cum era numit Seminarul odinioară.  

Manifestările prilejuite de această zi de sărbătoare au debutat duminică, 4 august, în Sala Albă a Seminarului cu lansarea cărții "Școala săptămânii patimilor", realizată de tânărul Marius Giradă, în decursul a patru ani, care scrie la calculator numai cu ajutorul nasului.   

A urmat Slujba Vecerniei, oficiată în aceeași zi de duminică de la ora 18.00, pe terasa din curtea Seminarului, de un sobor de 16 preoți, având în frunte pe P.C. Pr. Prof. Petru Georgel Chichioacă, Inspector  de Religie și profesor la Seminar. A fost o slujbă deosebită, liniștită și înălțătoare, la care au luat parte numeroși credincioși din Dorohoi și împrejurimi.  

Luni, 5 august, de la primele ore ale dimineții, în paraclisul "Sf. Ioan Iacob", din incinta Seminarului, au fost săvârșite Utrenia, Acatistul închinat Sfântului Ioan Iacob, precum și Sfânta Liturghie. Soborul de 16 preoți a fost condus de P. C. Pr. Mihai Toma, cel care a contribuit în mod deosebit la reînființarea Seminarului în anul 1993.   

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, P.C. Pr. Mihai Toma a vorbit despre însemnătatea acestei zile de sărbătoare, dar a amintit și  despre efortul depus în urmă cu 20 de ani, când cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a reușit reînființarea "Școlii de la răscruci" din orașul Dorohoi.   

P. C. Pr. Constantin Muha, directorul Seminarului, a mulțumit tuturor celor prezenți, dar și Sfântului Ioan Iacob, care prin rugăciunile sale, își face simțită prezența permanent în mijlocul elevilor, profesorilor și tuturor celor care ajută la ridicarea și afirmarea învățământului teologic dorohoian. Răspunsurile la strană au fost date de corul "Laudate Dominum" din Iași. La final s-a oficiat Slujba de pomenire  pentru ctitorii Seminarului, urmat de agapa festivă în cantina Seminarului.   

La eveniment au participat primarul orașului Dorohoi, dl. ing. Dorin Alexandrescu, viceprimarul urbei noastre, dl. Constantin Bursuc, P.C. Pr. Prof. Petru Georgel Chichioacă, Inspector de Religie, P. Cuv. Protos. Teofil Timișag, starețul Mănăstirii Gorovei, precum și alți colaboratori și ostenitori ai Seminarului dorohoian. (Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O soferiţă însărcinată a suferit un atac de panică după un accident! Un echipaj Smurd, solicitat la faţa locului

Joi, 23 Noiembrie 2017
1225

Evenimentul a avut loc, joi după-amiază, la intrare în oraşul Săveni dinspre Botoşani. Tânăra, de 27 de ani, se afla la volanul unui VW Passat, fiind acroşată de un autoturism...

Dezbatere la Liceul "Regina Maria" Dorohoi: Educația digitală versus educația tradițională - FOTO

Joi, 23 Noiembrie 2017
432

Joi, 23 noiembrie, un grup de  reprezentanți ai Centrului Europe Direct Botoșani a efectuat  o deplasare la Dorohoi, la Liceul Regina Maria, pentru o inedită activitate în...

Comunicat - Doina Federovici: "Județul Botoșani a primit de la Guvern fondurile necesare pentru asigurarea cheltuielilor din domeniul asistenței sociale"

Joi, 23 Noiembrie 2017
310

Președintele PSD Botoșani a anunțat astăzi că în urma solicitărilor autorităților locale, Guvernul a alocat din fondul de rezervă necesarul de bani pentru asigurarea cheltuielilor privi...