Sărbătoarea cărţii la Liceul de Artă "Ştefan Luchian": De la Caragiale, la "Biblioteca pentru mai târziu"

Sărbătoarea cărţii la Liceul de Artă "Ştefan Luchian": De la Caragiale, la "Biblioteca pentru mai târziu"
În perioada 27 ianuarie – 3 februarie, Liceul de Artă "Ştefan Luchian" a fost în sărbătoare. Catedra de limba şi literatura română a organizat în această perioadă activităţi cultural-educative menite să omagieze diferite personalităţi ale culturii româneşti.

Data de 30 ianuarie 2012 a purtat mereu cu sine, peste timp, imaginea vie a marelui prozator şi dramaturg Ion Luca-Caragiale.

Elevii clasei a IX-a B au celebrat acest eveniment prin interpretări inedite asupra vieţii şi creaţiei dramaturgului omagiat, prin prezentarea unui amplu referat cuprinzând date mai mult sau mai puţin cunoscute cu privire la viaţa şi opera acestuia, referat ilustrat de un album minuţios realizat, precum şi prin vizionarea unui film, o ecranizare a nuvelei "Două loturi".



Activitatea s-a adresat elevilor claselor a V-a din Liceul de Artă "Ştefan Luchian", care au urmărit cu atenţie expunerea şi ecranizarea, urmate de o dezbatere la care au luat parte, alături de colegii lor mai mari.

Cadrele didactice, director adj., profesor Beatrice Păpădie, profesor Mihaela Arhip, profesor Geanina Cotoi şi profesor Augustin Roşu, au coordonat şi au moderat activitatea.

Astfel, proiectul, denumit "Caragiale văzut de copii", a avut ca finalitate organizarea unei ore de literatură, în care elevii au subliniat importanţa pe care o acordă studierii operei marelui dramaturg român, evidenţiind, printr-o interpretare originală, frumuseţea nealterată de timp a acesteia.

În aceeaşi perioadă, s-a desfăşurat ediţia a VI-a a proiectului educativ "O bibliotecă pentru mai târziu", coordonată de profesor Mihaela Arhip şi de bibliotecar, profesor Aurica Timofti, activitate care vizează îmbunătăţirea fondului de carte al bibliotecii Liceului de Artă "Ştefan Luchian", prin donarea de cărţi de către elevii clasei a V-a C. Aceştia au redactat pentru fiecare carte donată câte un scurt referat şi au prezentat propriile opinii în legătură cu subiectul, personajele şi mesajul cărţii.



Coordonatorii au subliniat faptul că Bibliotecile pot şi trebuie să devină un liant pentru comunităţi, că, prin reinventarea ideii de bibliotecă şi prin reproiectarea rolului lor, acestea pot deveni puncte culturale focale ale comunităţilor locale şi porţi largi de acces la cultură. Bibliotecile pot şi trebuie să devină un factor esenţial pentru regenerarea culturală a societăţii.

De asemenea, elevii clasei a IX-a C au participat la un concurs intitulat "Recenzie de carte", coordonat de prof. Beatrice Păpădie. Scopul acestui proiect a fost să-i determine pe elevi să se reîntoarcă la lectură, să le dezvolte abilităţile de comunicare orală, imaginaţia, puterea de sinteză şi spiritul de competitivitate.

Elevii au realizat recenzia a şapte cărţi din literatura română şi din cea universală,iar în final au primit diplome şi cărţi din partea juriului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
30

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
34

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
251

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...