Sărbătoarea cărţii la Liceul de Artă "Ştefan Luchian": De la Caragiale, la "Biblioteca pentru mai târziu"

Sărbătoarea cărţii la Liceul de Artă "Ştefan Luchian": De la Caragiale, la "Biblioteca pentru mai târziu"
În perioada 27 ianuarie – 3 februarie, Liceul de Artă "Ştefan Luchian" a fost în sărbătoare. Catedra de limba şi literatura română a organizat în această perioadă activităţi cultural-educative menite să omagieze diferite personalităţi ale culturii româneşti.

Data de 30 ianuarie 2012 a purtat mereu cu sine, peste timp, imaginea vie a marelui prozator şi dramaturg Ion Luca-Caragiale.

Elevii clasei a IX-a B au celebrat acest eveniment prin interpretări inedite asupra vieţii şi creaţiei dramaturgului omagiat, prin prezentarea unui amplu referat cuprinzând date mai mult sau mai puţin cunoscute cu privire la viaţa şi opera acestuia, referat ilustrat de un album minuţios realizat, precum şi prin vizionarea unui film, o ecranizare a nuvelei "Două loturi".Activitatea s-a adresat elevilor claselor a V-a din Liceul de Artă "Ştefan Luchian", care au urmărit cu atenţie expunerea şi ecranizarea, urmate de o dezbatere la care au luat parte, alături de colegii lor mai mari.

Cadrele didactice, director adj., profesor Beatrice Păpădie, profesor Mihaela Arhip, profesor Geanina Cotoi şi profesor Augustin Roşu, au coordonat şi au moderat activitatea.

Astfel, proiectul, denumit "Caragiale văzut de copii", a avut ca finalitate organizarea unei ore de literatură, în care elevii au subliniat importanţa pe care o acordă studierii operei marelui dramaturg român, evidenţiind, printr-o interpretare originală, frumuseţea nealterată de timp a acesteia.

În aceeaşi perioadă, s-a desfăşurat ediţia a VI-a a proiectului educativ "O bibliotecă pentru mai târziu", coordonată de profesor Mihaela Arhip şi de bibliotecar, profesor Aurica Timofti, activitate care vizează îmbunătăţirea fondului de carte al bibliotecii Liceului de Artă "Ştefan Luchian", prin donarea de cărţi de către elevii clasei a V-a C. Aceştia au redactat pentru fiecare carte donată câte un scurt referat şi au prezentat propriile opinii în legătură cu subiectul, personajele şi mesajul cărţii.Coordonatorii au subliniat faptul că Bibliotecile pot şi trebuie să devină un liant pentru comunităţi, că, prin reinventarea ideii de bibliotecă şi prin reproiectarea rolului lor, acestea pot deveni puncte culturale focale ale comunităţilor locale şi porţi largi de acces la cultură. Bibliotecile pot şi trebuie să devină un factor esenţial pentru regenerarea culturală a societăţii.

De asemenea, elevii clasei a IX-a C au participat la un concurs intitulat "Recenzie de carte", coordonat de prof. Beatrice Păpădie. Scopul acestui proiect a fost să-i determine pe elevi să se reîntoarcă la lectură, să le dezvolte abilităţile de comunicare orală, imaginaţia, puterea de sinteză şi spiritul de competitivitate.

Elevii au realizat recenzia a şapte cărţi din literatura română şi din cea universală,iar în final au primit diplome şi cărţi din partea juriului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

14 deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Botoşani din cauza condiţiilor proaste. Peste 150 ar putea ieşi cât de curând!

Joi, 19 Octombrie 2017
2111

14 persoane care erau încarcerate în Penitenciarul Botoşani pentru ispăşirea pedepselor au fost eliberate joi, odată cu intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu.&...

Incendiu într-un apartament din municipiul Botoșani!

Joi, 19 Octombrie 2017
3581

Un incendiu izbucnit, joi dup-amiază, într-un apartament din municipiul Botoșani a pus în alertă echipajele de pompieri, cadrele medicale și polițiștii.Vecinii au observat că di...

Poate angajatorul să-l tragă la răspundere pe salariat pentru ce face în timpul său liber?

Joi, 19 Octombrie 2017
823

Răspunderea disciplinară are obligatoriu ca temei comiterea unei abateri disciplinare. Așa cum e definită ea de Codul muncii, dacă nu există, nu se poate sancționa nici salariatul. Iar pentru f...