Sarbatoare crestina la Botosani: Racla cu Sfinte Moaste la Biserica "Izvorul Tamaduirii"!

Sarbatoare crestina la Botosani: Racla cu Sfinte Moaste la Biserica "Izvorul Tamaduirii"!
Vineri, in Saptamana Luminata, ortodoxia sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul "Izvorul Tamaduirii".

In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (aghiasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.

Data sarbatorii este schimbatoare, in functie de Pasti. Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii vorbeste si despre rolul Maicii Domnului in lucrarea mantuirii, iubita ca un izvor binefacator revarsat peste oameni, Maica revarsandu-se peste oameni, prin mijlocirea apei.

Desi traditia crestina pomeneste de acest izvor ca fiind cat se poate de real, fiind retinut si cazul unui orb vindecat cu aceasta apa, semnificatia Izvorului Tamaduirii depaseste sensul imediat, al vindecarii trupurilor bolnave, implicand un sens profund.

In zilele dupa Invierea Mantuitorului, cand crestinii, pe langa impartasirea bucuriei infrangerii materiei de catre Hristos, isi intretin trupurile cu mese bogate, este interpusa sarbatoarea Izvorului Tamaduirii tocmai pentru a inlatura slabiciunea umana, lacomia unor trupuri prea grele ca sa mai fie loc si de fiinta.

Asimilarea Maicii Domnului ca Izvor al Tamaduirii nu este intamplatoare, deoarece ea este mijlocitoarea catre Iisus, este cea prin care a izvorat Duhul Sfant, fiind posibila nasterea Mantuitorului.


Începând de joi, 8 aprilie, pana pe 12 aprilie, la Botosani poposesc Sfintele Moaste de la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Botosanenii se vor putea inchina la Sfintele Moaste daca merg la Biserica "Izvorul Tamaduirii" din Parcul Tineretului.

Racla cuprinde Sfintele Moaste ale Sf. Apostol Filip, Sf. Apostol Virnava, Sf. Apostol Vartolomeu, Sf. Ierarh Dionisie Areopagitul, Sf. Sfintit Mucenic Haralambie, Sf. Ierarh Grigore Teologul, Sf. Sfintit Mucenic Modest, Sf. Mare Mucenic Pantelimon, Sf. Ioan cel Milostiv, Sf. Mucenic Mina, Sf. Mucenic Elefterie, Sf. Mucenic Artemie, Sf. Mucenita Varvara, Sf. Ierarh Epifanie, Sf. Mucenic Ermoghen.

Racla ramane in Botosani de pe 8 aprilie, ora 16.30, pana pe 12 aprilie, la ora 9.00.

Vezi si Incendiu devastatator la Biserica de lemn din Parcul Tineretului
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
66

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
74

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
69

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...