Sâmbătă și duminică e sărbătoare la Rogojești: Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, ediția a IV-a

Sâmbătă și duminică e sărbătoare la Rogojești: Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, ediția a IV-a

Sâmbătă, 25 martie 2017, ora 10.00, la Biserica Ortodoxă din Rogojești va avea loc deschiderea oficială a Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, ediția a IV-a, secțiunea adulți, organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale împreună cu Parohia "Nașterea Maicii Domnului" Rogojești.

În cadrul manifestării, meșterii populari din județul Botoșani, dar și din microzone de prestigiu din județul Suceava, unde numărul celor care promovează acest meșteșug este destul de mare, acesta fiind practicat diversificat, foarte bine individualizat și cu o deosebita complexitate, vor concura  spre a-și dovedi măiestria, folosindu-se de capacitatea proprie de îmbinare a motivelor și a temelor.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să se bucure de expozițiile cu vânzare ale meșterilor care vor expune ouă monocrome, policrome sau cu ceară în relief și care vor reuși astfel să răspundă tuturor preferințelor fără să renunțe la respectarea canoanelor artei populare.

Duminică, 26 martie 2017, ora 10.00, se va derula concursul pentru secțiune copii – confirmându-se, în acest fel, faptul că meșteșugului, practicat în familie, i se poate asigura indirect și cu adevărat longevitatea în adevăratul sens al cuvântului, fără a se mima doar existența acestuia, fără a fi un simplu atelier de lucru cu impact de scurtă durată și cu simpla finalitate de a umple timpul liber al copiilor sau al adolescenților.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a optat pentru desfășurarea acestui Festival la Rogojești deoarece închistritul ouălor are loc în această comunitate nu forțat, ci ca o tradiție împământenită, și instituția reușește să conserve acest meșteșug prin antrenarea tuturor celor interesați într-un mod autentic. (Margareta Mihalache, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botosani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tineri găsiţi plini de sânge pe un câmp din comuna Blândeşti! Poliţia a deschis o anchetă!

astăzi, 12:39
402

Cei doi, de 24 şi 26 de ani, lucrau la o stână şi au fost agresaţi în noaptea de miercuri spre joi. Au fost aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Mavromati unde...

Firma ElectroAlfa, premiată la Gala Capital. Ocupă locul doi pe ţară în industria energetică

astăzi, 12:29
70

Firma ElectroAlfa Internaţional este descrisă de organizatorii galei ca fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul energetic, specializat în producţia şi furnizarea de echi...

Un botoşănean beat a intrat cu maşina într-o ambulanţă!

astăzi, 12:24
183

Politistii ieseni au fost sesizati in noaptea dintre 22 si 23 noiembrie, in jurul orei 3.00, despre un tanar de 24 de ani, din judetul Botosani, care se deplasa cu un autoturism marca Volkswagen pe st...