Să scriem corect: datorită, din cauza

Să scriem corect: datorită, din cauza
O problemă de limbă des întâlnită, pe care o vom lămuri astăzi prin intermediul explicaţiilor oferite de unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi profesori, regretatul George Pruteanu. Aşadar: "datorită" şi "din cauză":

Folosirea lor generează, în practică, anumite confuzii pe care, cu modesta mea putere de lămurire, încerc să le spulber. Diferenţa dintre cele două vorbe este următoarea: din punctul de vedere al celui ce cuvîntă, "datorită" trebuie să fie legat de un efect favorabil, plăcut, convenabil, în timp ce "din cauză", de unul negativ, nemulţumitor, defavorabil.
           
DATORITĂ: Datorită lui, am reuşit să învăţ pentru acest examen.
GREŞIT: Datorită alcoolului, a ajuns cu maşina în şanţ. (Din cauza alcoolului, a ajuns cu maşina în şanţ.)

DIN CAUZA: Din cauza ei, n-am ajuns la timp la gară.
GREŞIT: Din cauza vremii însorite, au ieşit pepeni gustoşi. (Datorită vremii însorite, au ieşit pepeni gustoşi.)
 
DATORITĂ: O scoatem la capăt, datorită bunului simţ al poporului român.
DIN CAUZA: Multe lucruri merg prost din cauza corupţiei. 

Să stăm cîteva clipe aici: dacă am spune: "Multe lucruri merg prost datorită corupţiei", propoziţia ar avea, în esenţă, ceva absurd: ca şi cum ar trebui să fim recunoscători corupţiei că ne-a ajutat să ne ducem de rîpă. E drept, sunt posibile contexte în care e corectă folosirea lui "datorită" (care e sinonim cu "graţie" sau cu "mulţumită"), deşi efectul a fost negativ: e vorba de contexte ironice, sarcastice, batjocoritoare: Mulţam, stimabile, datorită dumitale sunt în halul ăsta! Adică, ce mai: îţi sunt profund îndatorat pentru cîte rele mi-ai făcut! Să mai vedem nişte exemple:            

Din cauza grevelor, producţia a scăzut.
Am cîştigat numai datorită eforturilor exceptionale ale apărătorilor.
Pagubele sunt mari, din cauza tergiversărilor.
Datorită informaţiilor pe care mi le-ai dat, am evitat o belea.  

În toate exemplele pe care le-am dat, "din cauza" este echivalent (deci poate fi înlocuit) cu "din pricina". La rîndul său, "datorită" poate fi substituit prin "graţie" sau "mulţumită".

Există, vă spuneam, şi situaţii cînd diferenţa dintre cele două posibilităţi dispare. E vorba de acele împrejurări, de acele enunţuri în care subiectivitatea celui care vorbeşte nu are nici un amestec, acelea în care este exclusă logic vreo participare sufletească. În genere, într-o asemenea postură se află adevărurile ştiinţifice: "DIN CAUZA atracţiei universale descoperite de Newton, corpurile cereşti au orbite previzibile" sau "DATORITĂ atracţiei universale, corpurile cereşti au orbite previzibile" - este exact acelaşi lucru. Sau: Apa se evaporă datorită căldurii / Apa se evaporă din cauza căldurii - cele două propoziţii sunt în mod egal corecte. 

În concluzie: dacă efectul, rezultatul este din punctul nostru de vedere unul BUN, vom folosi "datorită"; dacă este unul RĂU, vom folosi "din cauza". 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoşăneni obligaţi la plata a mii de lei către o firmă anchetată penal pentru încasarea ilegală a unor servicii medicale!

astăzi, 17:05
952

O mare corporație franțuzească, Air Liquide Vitalaire, este cercetată de un an și două luni pentru evaziune fiscală și pentru escrocherii în instanță la adresa a mii de pacienți depen...

O nouă atenționare de la meteorologi: Lapoviță, ninsoare și vânt!

astăzi, 16:37
717

În intervalul 19 ianuarie, ora 20.00-20 ianuarie, ora 08.00, se vor semnala ninsori local însemnate cantitativ la munte, predominant ninsori în Maramureș și Transilvania, prec...

Un judecător botoşănean părăseşte sistemul. Preşedintele României a semnat decretul de pensionare

astăzi, 15:57
580

Este vorba despre Lilioara Toporăscu, care a depus la finele anului trecut cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii.Judecătorul cu grad de Curte de Apel a activat iniţi...