SA COMBATEM IMPREUNA DISCRIMINAREA! Video

SA COMBATEM IMPREUNA DISCRIMINAREA! Video
Legal, pentru elevii cu "nevoi speciale", invatamantul in scolile de masa, invatamantul la domiciliu sau invatamantul special sunt trei optiuni care aplicate in functie de situatie, confera posibilitatea unui "PREZENT" – raspuns de fiecare copil de varsta scolara – DREPTUL LA EDUCATIE FIIND GARANTAT.

Paula-Georgiana Bunduc, din Ibanesti, Botosani, este un model pentru multi dintre cei care, desi nu au probleme de sanatate, nu sunt atat de curajosi si de dornici de a face performanta scolara. Ca si ea, toti copiii cu deficiente nazuiesc la fiecare inceput de an scolar, la NORMALITATE si PERFORMANTA. Insa, multi, foarte multi din pacate, nu se pot bucura de inceperea anului scolar din cauza a trei bariere: lipsa accesului in institutii, refuzul directorilor de a-i scolariza si – mai ales – mentalitatea gresita a familiei: "la ce-i va folosi?".

INCEPE SCOALA! si, odata cu ea, asteptarea randului la scoala sau gradinita, asteptare care se prelungeste la nesfarsit. Aceasta situatie justifica cele doua activitati initiate de Asociatia IHTIS in acest an, aflate in curs de desfasurare:

1. CAMPANIA "ABSENT – dar – NU DIN VINA MEA" – prin strangere de semnaturi (AVEM DEJA 900 !!!) atat printr-o PETITIE online cat si direct prin liste de semnaturi adunate de voluntarii nostri. In numele tuturor semnatarilor, Asociatia IHTIS solicita elaborarea urgenta a unui act legislativ adecvat nevoilor reale ale copiilor cu dizabilitati avand IQ normal, ramasi in afara sistemului educational, care sa permita:

-Scolarizarea la domiciliu pe toata perioada invatamantului primar.

-Autorizarea ONG-urilor dispuse sa ofere servicii educationale – invatamant primar la domiciliu, cu obligatia de a oferi suport logistic familiei, astfel incat pentru ciclul gimnazial beneficiarul sa fie evaluat de specialisti si inscris in unitati de invatamant de masa, speciale sau special integrate.

-Scutirea ONG-urilor care ofera aceste servicii de la plata taxei de autorizatie pentru invatamant primar la domiciliu, luand in calcul posibilitatile financiare modeste ale asociatiilor non-profit, precum si serviciile cadrelor didactice pe baza de voluntariat

2. CONCURSUL FOTO – ROTI FARA RAMPE & RAMPE PENTRU ROTI - pentru a reaminti tuturor ca: Libera circulatie este dreptul cel mai prețuit al cetatenilor. In cazul persoanelor care folosesc instrumente asistive (carje, cadre de mers, fotolii rulante etc.) libera circulatie este facilitata prin existenta accesibilitatilor – rampe cu unghi cat mai mic de inclinatie – maxim 15º – care inlesnesc accesul persoanei cu dizabilitati in spatiile publice – inclusiv scoli – in conditii egale cu ceilalti, deplina siguranta si independenta.

Scolarizati sau nu, copiii cu "nevoi speciale" cresc, barierele sus-amintite avand repercursiuni vizibile la adolescenta si maturitate, cand orice relatie sociala incepe cu evaluarea / observarea nivelului de educatie.

Oricine este dispus in aceasta toamna sa devina sustinator al celor doua demersuri ale Asociatiei IHTIS, este asteptat, in calitate de voluntar, sa ajute toti copiii cu dizabilitati sa rosteasca firescul PREZENT cat mai curand posibil.

1. VOTATI PETITIA IHTIS !  

2. FOTOGRAFIATI   LIPSA ACCESIBILITATII   SI PARTICIPATI LA CONCURS !  

Va multumim,

Mihaela Mihaescu, IHTIS

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
95

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1275

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
444

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...