S-a stins din viață un cunoscut pictor, născut la Dorohoi!

"...un artist erudit în sensul că era foarte citit, a fost un gânditor înainte toate. A fost şi un jurnalist cunoscut, a colaborat cu mai multe publicaţii. Regretăm cu toţii dispariţia sa"

S-a stins din viață un cunoscut pictor, născut la Dorohoi!

Pictorul şi prozatorul Val Gheorghiu s-a stins din viaţă duminică, pe data de 28 mai, la vârsta de 83 de ani.

S-a născut pe 25 ianuarie 1934, la Dorohoi, fiu al lui Mihai Gheorghiu si al Elisabetei (născută Raileanu). A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale la Dorohoi.

Cu clare aplecări spre pictură, nu urmează şi studiile universitare în domeniu, vremurile fiindu-i vitrege şi împotrivă: celebra Academie de Arte Frumoase de la Iaşi se desfiinţa, astfel că drumul se îndreaptă spre scriitură. Val Gheorghiu a absolvit Facultatea de Filologie din Iaşi, urmând ulterior studii libere de pictură, pasiune care i-a asigurat şi un binemeritat loc în Uniunea Artiştilor Plastici (1968). De-a lungul timpului a expus pe simeze din ţară şi străinătate, în anul 2000 fiind distins cu Marele Premiu pentru pictură (Filiala Iaşi), iar în 2006 cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România.

A trăit în Iaşi, acolo unde s-a impus în spaţiul cultural nu doar ca pictor, ci şi ca scriitor. Val Gheorghiu a scris numeroase volume de proză scurtă: "Arlechin în iarbă" (Junimea, 1972), "Viaţa în teleferic" (Junimea, 1979), "Vieţile după Vasari" (Jurnal, cu reproduceri din pictura proprie, Junimea, 1880), "Madona cu gîtul lung" (Cartea Românească, 1987), "Mă-ntorc în Bermude" (Timpul, 1999), "Pretenţiile barcagiului Caron" (Polirom, 2000), cărţi care îl recomandă drept un scriitor din elita literaturii româneşti. De altfel, dorohoianul este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2007 publică jurnalul "Cinci degete-n ochi" (1990-2006), un "jurnal public", cum îl numeşte Liviu Antonesei în prefaţă.

Val Gheorghiu a fost redactor pentru arte la revista de cultură "Cronica" şi la Editura Junimea, dar colaborează şi cu "România literară" şi "Ziarul de Iaşi".

"Breasla noastră regretă enorm dispariţia lui Val Gheorghiu. Era un artist de marcă al şcolii ieşene de pictură, un reprezentant de seamă al breslei noastre este puţin spus. Era un artist erudit în sensul că era foarte citit, a fost un gânditor înainte toate. A fost şi un jurnalist cunoscut, a colaborat cu mai multe publicaţii. Regretăm cu toţii dispariţia sa", a declarat Felix Aftene, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, conform ziaruldeiasi.ro.

Potrivit Ziarul de Iași, Val Gheorghiu va fi înmormântat miercuri, pe data de 31 mai, de la ora 12.00, la cimitirul Eternitatea.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
426

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
885

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4839

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...