S-a stins din viață pianista Luminița Constantinovici!

Născută în anul 1965, la Botoșani, a fost profesor la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași, la catedra de pian. A susținut concerte pe scenele filarmonicilor din Botoșani, Iași, Bacău, Cluj Napoca. S-a stins din viață un artist, a plecat la ceruri un om de o înaltă erudiție, un dascăl de excepție.

S-a stins din viață pianista Luminița Constantinovici!

Luminița Constantinovici

Luminita Rotaru Constantinovici s-a născut în anul 1965, la Botoşani. Tot aici a început şi studiul pianului (gimnaziul) pe care l-a continuat la Cluj-Napoca (liceul) si apoi la Iaşi, la Universitatea de Arte "George Enescu", unde a avut-o ca profesoară pe Mihaela Constantin. Din anul 1993, a devenit ea însăşi profesoară de pian, iniţial la Liceul de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi şi apoi la catedra de pian a Universităţii de Arte "George Enescu".

În 2005 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu lucrarea "Aspecte ale originalităţii şi creativităţii în interpretarea muzicală", la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr . Nicolae Brânduș.

"Primul meu profesor de pian a fost domnul Viorel Mărîi, care a reușit să aprindă în fantezia mea de copil dragostea  pentru muzica clasică. M-a și înscris la Concursul Lira de Aur chiar din clasa I. În gimnaziu profesorul și dirijorul Gheorghe Timofti m-a format, mi-a pus bazele muzicii. Tot ceea ce am studiat cu acest mare maestru, teorie, solfegiu, dictat muzical, mi-a fost atât de bine împărtășit încât nu numai că nu am avut nevoie de nici o pregătire până la admiterea la facultate, ci și acum pot face față oricărei încercări muzicale de acest gen".

A fost profesor de pian la liceele de muzică din Botoșani și Iași, din 1997 fiind preparator, asistent, lector și conferențiar universitar la Universitatea de Arte "George Enescu" Iași.

A susținut concerte și recitaluri în ţară şi în străinătate: Italia, Spania, Turcia, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, România (Iași, București, Suceava, Piatra Neamț, Cluj, Bacău, Botoșani), realizând numeroase înregistrări.

A susținut Masterclass-uri internaționale de pian în: Portugalia Universidade do Minho 19-25 aprilie 2015, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălți, Republica Moldova, (25 iunie 2015 și 25 iunie 2014), NMA State Musica Academy Sofia Bulgaria 2-5 decembrie 2014, MSGSÜ Oditoryum Mimar Sinan Fine Arts University Istanbul, Turcia, 1-4 Aprilie 2014, Conservatorio Superior de Musica „Eduardo Martinez Torner” del Principado de Asturias, 22-24 aprilie 2013, Auditorio del CONSMUPA, Oviedo, Spania, Conservatorio di Musica di Stato Vincenzo Bellini - Palermo Italia, 7-11 noiembrie 2011.

A participat la conferințe și simpozioane naționale și internaționale în Portugalia, Italia, Spania, Turcia, Bulgaria (Blagoevgrad, Plovdiv), România (București, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara, Oradea).

Printre altele, a coordonat și inițiat Proiectul internațional „Scriabin  100”, desfășurat  în Portugalia, Republica Moldova, Suceava, Piatra Neamț; a organizat Masterclass-ul de pian Prof. Romeo Smilkov, Academia de Muzică Plovdiv, Bulgaria, 2-5 martie 2015, Masterclass-ul de Lied German - Sofia Kontossi si Anna Maria Kokkori (Karkania), 12-16 mai 2014, Masterclass-ului de acompaniament Sofia Kontossy Atena, Grecia, 2-4 mai 2012, Masterclass-ul de pian Prof. docent Paola Bruni, Conservatorio di Musica Nino Rota Monopoli, Italia, 11-15 noiembrie 2015, a organizat și a participat la  Proiectul „Creația  muzicală  elenă –  o  viziune”,  Iași  9-13 aprilie 2013, în colaborare cu Universitatea Națională din Atena, prof. Sofia Kontossy și Mina Polychronou.
A fost membru în colectivul redacțional al volumului „Botoșani, oraș al muzicii europene”, editat în cadrul proiectului „Botoșaniul muzical” implementat de Asociația culturală Vis de Artist. (Mai multe pe botosaniulcultural.blogspot.ro)


DUMNEZEU SĂ O ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
389

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
123

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
343

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...