Rugaciuni pentru ploaie in bisericile din Botosani!

Rugaciuni pentru ploaie in bisericile din Botosani!
Tot mai multe lacasuri de cult cheama credinciosii la rugaciune, in aceasta perioada de seceta cumplita care afecteaza grav culturile agricole, cu consecinte imediate si pe termen lung asupra vietii oamenilor si a animalelor.

Temperaturile ridicate si seceta prelungita au compromis deja o buna parte din productia de anul acesta, fermierii si micii producatori fiind ingrijorati de situatia de pe campuri.

In toate bisericile au fost intensificate rugaciunile pentru ploi linistite, folositoare vietii oamenilor, vietuitoarelor si aducatoare de rod bogat al pamantului.

La Biserica "Sf. Ioan Iacob" din Botosani, care duminica si-a cinstit ocrotitorul, pe Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, un sobor de preoti a oficiat dupa Sfanta Liturghie slujba Aghiezmei celei Mici, cu rugaciuni pentru ploaie.

Tot duminica, dar de la ora 19.30, zeci de botosaneni s-au adunat la Biserica Vovidenia unde de asemenea preotii s-au rugat alaturi de credinciosi pentru ploi linistite. Dupa mai bine de doua ore de rugaciune, credinciosii au pasit intr-o scurta procesiune in jurul bisericii, cu lumanari aprinse in maini, rugandu-se pentru vremuri linistite, cu pace, pentru ploi binefacatoare.





Rugaciunile speciale aducatoare de ploi trebuie citite de preoti, in ele gasindu-se cuvinte de mare intelepciune si datatoare de buna speranta: "Pentru ca sa nu pomeneasca faradelegile si nedreptatile poporului si sa-si intoarca de la noi toata mania care cu dreptate este pornita asupra noastra, sa nu ne omoare pe noi cu foametea si cu setea, Domnului sa ne rugam! Pentru buna intocmire a vazduhului, pentru ca ploi de buna trebuinta si rodire sa trimita pamantului poporului sau, pentru ca mania sa sa nu piarda pe poporul sau si dobitoacele si sa porunceasca norilor sa ploua, ca sa rodeasca pamantul. Pentru ca sa porunceasca pamantului sa rasara roade de veselie si hrana a poporului sau, verdeata spre folosul oamenilor si iarba dobitoacelor. Pentru ca sa caute cu milostivire spre rugaciunea, plangerea, suspinarea, rugaciunile cele de umilinta ale batranilor, ale tinerilor, ale pruncilor si ale intregului popor, ca sa nu ne piarda cu foamete, pentru pacatele noastre, si sa crute de moarte sufletele noastre. Sa ne hraneasca pe noi, la vreme de foamete, Domnului sa ne rugam. Pentru ca rugaciunile noastre sa fie bine primite si precum pe Ilie oarecand, asa sa ne auda si pe noi, sa ne miluiasca cu ploi de buna trebuinta, Domnului sa ne rugam. Cela ce ridici norii de la marginile pamantului si fulgerele de ploaie le-ai facut, porunceste acelora sa sloboada ploi linistite si roua aducatoare de roada pe pamant. Cu lacrimi ne rugam tie, ca unui bun si iubitor de oameni ce esti, auzi-ne degraba si ne miluieste. Cel ce chemi apa marii si o versi peste fata intregului pamant, trimite binecuvantarea Ta peste noi, care ne rugam Tie, Doamne miluieste!".



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

astăzi, 21:18
87

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

astăzi, 21:07
59

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
208

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...