Regizorul Lucian Pintilie a fost internat in stare grava la spital

Regizorul Lucian Pintilie a fost internat in stare grava la spital

Cunoscutul regizor Lucian Pintilie a fost internat in stare grava la Spitalul Elias din Capitala, la Terapie Intensiva. Lucian Pintilie este unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani, fiind recunoscut pentru filme si piese interzise in perioada comunismului, dar si cele de dupa 1989.

In varsta de 84 de ani, el a fost internat in spital de duminica seara, potrivit Digi24.

Lucian Pintilie s-a nascut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, in Basarabia de Sud.

Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Capitala, printre care cateva antologice: Copiii soarelui (1961), Prostii sub clar de luna (1962), Cezar si Cleopatra (1963), Biedermann si incendiatorii (1964), Inima mea e pe inaltimi (1964), D'ale carnavalului (1966), Livada cu visini (1967), Revizorul (1972, spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie), precum si doua filme de lung metraj: Duminica la ora 6 si Reconstituirea.

Cel de-al doilea film al sau, Reconstituirea, nareaza povestea reconstituirii unui incident banal, o bataie intre doi tineri, facuta de Militie, care se transforma intr-o crima.

Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceausescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Gaitan si George Mihaita. Criticii de film considera ca acesta din urma a facut in Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.

Dupa scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pasaport si a fost lasat sa plece din tara.

Interdictia de a mai lucra in Romania il determina sa se expatrieze in 1973. A continuat in strainatate seria spectacolelor de teatru montate pe cateva din scenele importante ale lumii.

A montat Turandot, in 1974, la Theatre National de Chaillot din Paris, Pescarusul, Tartuffe si Rata salbatica la Guthrie Theater din Minneapolis, si, din nou, Tartuffe, Rata salbatica si Livada cu visini la Arena Stage din Washington.

Dupa 1990 se repatriaza si face o serie de filme in Romania, in prima perioada a deceniului al noualea din secolul trecut, proiecte mai vechi, pe care nu le-a dus la bun sfarsit din pricina interventiei cenzurii. Toate sunt coproductii romano-franceze.

In 1998 obtine premiul juriului la Festivalul de Film de la Venetia pentru coproductia franco-romana Terminus paradis.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
89

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
67

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
222

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...