Regizorul Cristi Puiu: Vă îndemn pe toți să vă urmați vocea conștiinței!

Regizorul Cristi Puiu: Vă îndemn pe toți să vă urmați vocea conștiinței!

"Pentru a alunga orice fel de suspiciune cu privire la poziția mea față de acest referendum și conștient fiind de forța tămăduitoare a adevărului și de implicațiile sumbre ale rostirii acestuia, vă adresez următoarele: voi merge la referendum și voi vota DA", spune regizorul Cristi Puiu într-o scrisoare deschisă postată pagina de Facebook a filmului "Sieranevada". Reacția cineastului vine în urma modului în care un colaborator a folosit o imagine a filmului „Sieranevada”, o chestiune pur culturală, pentru a îndemna la boicotarea Referendumului pentru Căsătorie. „În familia noastră iubirea NU se votează! Nu mergeți la referendum”, sună apelul la boicot lansat de Cătălin Anchidin. 

Un gest pe care regizorul Cristi Puiu îl pune pe sema „entuziasmului”, delimitându-se de el prin următoarea afirmație: „Nu cred că ar putea fi vorba de una dintre acele manevre ale neomarxiștilor prin care aceștia ar căuta să îmi sucească mâna la spate, punându-mă în fața unui fapt împlinit”.

„După cum știți, în  2016 ieșea pe ecrane filmul meu, «Sieranevada», un film a cărui acțiune e compusă din fel de fel de fragmente decupate din istoria unei familii și al cărui centru de greutate cade pe «trădare», răul pe care l-am identificat atunci ca fiind principalul responsabil de suferința tuturor celor care aleg să își întemeieze o familie. Ieri, îmi spune soția mea, a fost publicat un statement al lui Cătălin Anchidin pe pagina de Facebook a filmului «Sieranevada», folosindu-se de o imagine apărută pe afișul francez. Cătălin s-a ocupat de lansarea și promovarea filmului în România și, din câte îmi amintesc, i-a plăcut filmul. Cred în continuare că doar entuziasmul l-a determinat să se folosească de această imagine fără a ne cere, în prealabil, permisiunea și nu cred că ar putea fi vorba de una dintre acele manevre ale neomarxiștilor prin care aceștia ar căuta să îmi sucească mâna la spate, punându-mă în fața unui fapt împlinit, și, folosindu-se de numele meu, să alimenteze prezentul boicot, cum îmi sugera un prieten mai instruit în ale politicii”, scrie regizorul care, în 2005, câștiga premiul Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu filmul „Moartea domnului Lăzărescu”.

„Pentru a alunga orice fel de suspiciune cu privire la poziția mea față de acest referendum și conștient fiind de forța tămăduitoare a adevărului și de implicațiile sumbre ale rostirii acestuia, vă adresez următoarele: voi merge la referendum și voi vota DA. O fac pentru că așa mi-o cere conștiința. Aceeași conștiință care mi-a cerut să fac filmele pe care le-am făcut, aceeași conștiință care mă mustră pentru toate păcatele mele. Și păcate am multe. Prin urmare, vă îndemn pe toți să vă urmați vocea conștiinței și să alegeți după cum vă dictează aceasta", scrie regizorul Cristi Puiu.

„Îmi este greu să cred că atât de puțini oameni înțeleg că ne vom pierde cu totul libertatea dacă renunțăm la libertatea de expresie. Îmi este greu să cred că atât de puțini oameni văd prăpastia către care ne îndreptăm și răul pe care îl hrănim atunci când alegem propaganda în locul dialogului, pumnul în gură în locul gestului democratic, hula în locul respectului și narcisismul în locul dragostei față de aproapele nostru", mai scrie Puiu.
 
„Această scrisoare v-o adresez dumneavoastră, prietenilor mei anonimi, cei care ezitați încă, cei care v-ați pierdut încrederea în forța tămăduitoare a adevărului”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

21 mai: Mare sărbătoare pentru creștinătate - Sfinții Împărați Constantin și Elena!

Luni, 20 Mai 2019
225

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al in...

A ajuns la Urgențe după o înțepătură de albină. Ce sfat i-au dat medicii!

Luni, 20 Mai 2019
430

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a ajuns, sâmbătă, la Unitatea de Primire a Urgențelor Botoșani, acesta simțindu-se rău în urma unei înțepături de albine. Întrucât, imediat ce a văzu...

A fost găsit trupul neînsuflețit al femeii dispărute în urma ploii de sâmbătă! FOTO

Luni, 20 Mai 2019
5466

Cele mai negre temeri s-au adeverit în cazul femeii care a dispărut de sâmbătă la amiază, sătenii bănuind că aceasta ar fi fost luată de viitură, în urma ploii care s-a...